Składniki:

Cebula

1 sztuka

Majeranek

1 łyżka

Kminek

1 łyżeczka

Pieprz

1 szczypta

Pieczarki

50 gramów

Jajko

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr

4 łyżki

Masło

2 łyżki

Ziarna dyni

1 szklanka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Kapusta kiszona

250 gramów

Ciasto francuskie

1 sztuka

Ząbek czonsku

2 sztuki

easy

łatwe

60 min.

3 os.

Barszczyk z kapuśniaczkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę podsmażyć na 2 łyżkach masła, dorzucić posiekaną cebulę, przeciśnięty ząbek czosnku, wsypać starte pieczarki i smażyć wspólnie aż sok odparuje. Dodać przyprawy kminek mielony pieprz. Wlać 1/2 szklanki wody i dusić przez 15 minut. Na końcu dodać pestki dyni. Zamieszać.

Krok 2

Ciasto francuskie pociąć na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć porcję farszu, skleić rogi aby utworzyły się rożki. Górę posmarować roztrzepanym jajkiem, przymocować kilka pestek dyni. Piekarnik nagrzać do 180st. wypiec paszteciki na złocisty kolor.

Krok 3

Doprowadzić wodę do wrzenia, wsypać majeranek, wcisnąć ząbek czosnku, dodać małą kosteczkę czosnku. Zmniejszyć płomień, wlać barszcz, po chwili podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Barszcz serwować z pasztecikami.

Barszczyk z kapuśniaczkami – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Aromatyczny barszczyk czerwony podany z chrupiącymi kapuśniaczkami to klasyka polskiej kuchni w eleganckim wydaniu. Delikatnie kwaśny barszcz doskonale komponuje się z pikantnymi pasztecikami z ciasta francuskiego, wypełnionymi soczystym farszem z kapusty i pieczarek.

Dla kogo?

Barszczyk z kapuśniaczkami to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnej odsłonie. Danie zachwyci zarówno rodzinę jak i gości, którzy docenią połączenie delikatnego barszczu z chrupiącymi pasztecikami. To również świetna opcja dla osób poszukujących eleganckiego dania na specjalne okazje.

Na jaką okazję?

Idealny jako elegancka przystawka na świątecznym stole, ale równie dobrze sprawdzi się podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. Barszczyk z kapuśniaczkami to także doskonały pomysł na rozgrzewający posiłek w chłodne, jesienne wieczory, gdy za oknem pada deszcz.

Czy wiesz, że?

Dodatek pestek dyni do farszu oraz jako dekoracja na wierzchu pasztecików nie tylko wzbogaca smak, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. Pestki dyni są bogate w magnez, cynk i nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając do niego różne składniki – suszone grzyby, ser feta czy podsmażoną kiełbasę. Barszcz możesz wzbogacić dodatkiem suszonych grzybów lub kilku łyżek czerwonego wina. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do barszczu odrobinę octu balsamicznego lub soku z cytryny tuż przed podaniem.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF