Składniki:

Oliwa z oliwek

1 łyżeczka

Mąka pszenna

250 gramów

Sól

3 szczypty

Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr

2 sztuki

Oliwa

3 łyżki

Tymianek suszony

1 szczypta

Ciepła woda

3 szklanki

Żółtko

1 sztuka

Czosnek - ząbki

2 sztuki

medium

średnie

60 min.

4 os.

Barszcz z pierożkami z soczewicą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę mieszamy z wodą, żółtkiem, solą i 1 łyżeczką oliwy. Wyrabiamy elastyczne ciasto.

Krok 2

Soczewicę (zieloną i czerwoną) oraz czosnek podprażamy na oliwie. Dodajemy tymianek oraz sól i pieprz wedle smaku, po czym mielimy w maszynce do mięsa przez duże oczka. Formujemy małe pierożki i gotujemy je w osolonej wodzie.

Krok 3

Pierożki serwujemy z barszczem przyrządzonym zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Barszcz z pierożkami z soczewicą – tradycja w nowej odsłonie

Aromatyczny barszcz czerwony z delikatnymi pierożkami wypełnionymi soczewicą to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Elastyczne ciasto przygotowane z mąki, wody, żółtka i oliwy otula sycące nadzienie z zielonej i czerwonej soczewicy, podkreślone aromatem czosnku i tymianku. Każdy kęs to idealne połączenie tradycyjnego smaku barszczu z nowoczesnymi akcentami roślinnego nadzienia.

Dla kogo?

Danie idealne dla osób poszukujących bezmięsnych alternatyw tradycyjnych potraw. Soczewica dostarcza cennego białka roślinnego, a barszcz wzbogaca posiłek o wartościowe składniki odżywcze. To propozycja zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy cenią sobie polską kuchnię w lżejszym wydaniu.

Na jaką okazję?

Barszcz z pierożkami z soczewicą sprawdzi się doskonale podczas rodzinnych spotkań czy świątecznych kolacji. To również świetny pomysł na rozgrzewający obiad w chłodne dni. Elegancki wygląd i wyrazisty smak sprawiają, że danie z powodzeniem można podać nawet na bardziej uroczystych przyjęciach.

Czy wiesz o tym?

Soczewica to jedno z najstarszych uprawianych roślin strączkowych na świecie. Jest bogata w białko, błonnik i żelazo. Połączenie zielonej i czerwonej soczewicy nie tylko wzbogaca smak nadzienia, ale również podnosi wartość odżywczą potrawy.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem dodając suszone pomidory, orzechy włoskie lub ulubione zioła. Barszcz można wzbogacić plasterkami pieczonych buraków lub łyżką kwaśnej śmietany. Pierożki świetnie smakują również solo, skropione roztopionym masłem i posypane świeżymi ziołami.

Zostaw komentarz