Składniki:

Buraki

5 sztuk

Czosnek ząbek

1 sztuka

Chleb razowy

50 gramów

Sok jabłkowy

1 szklanka

Czarny pieprz

1 szczypta

Cukier

1 łyżeczka

Oliwa extra vergine

1 łyżka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

medium

średnie

90 min.

8 os.

Barszcz z kiszonych buraków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, potnij na kawałki i umieść ciasno w słoiku. Na górze umieść obrany ząbek czosnku i chleb. Zalej letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tych paru dniach sprawdź czy kwas posiada kwaśno-winny smak. Jeśli tak, to jest już gotowy. Usuń chleb, zamknij słoik i umieść kwas z buraczkami w lodówce.

Krok 2

Wlej litr wrzącej wody do dużego garnka, wsyp Bulion na włoszczyźnie Knorr i zamieszaj. Następnie wrzuć do wywaru kiszone buraki z sokiem, kostkę czosnkową, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę oraz sól wedle smaku.

Krok 3

Wymieszaj, doprowadź do wrzenia na niskim ogniu, a potem gotuj bez pokrywki przez 30 minut. Zupa powinna się jedynie lekko podgrzewać, nie może wrzeć, ponieważ straci barwę. Odcedź do czystego garnka. W razie potrzeby dolej więcej bulionu i ogrzej. Serwuj z uszkami lub pasztecikami.

Tradycyjny Barszcz z Kiszonych Buraków

Barszcz z kiszonych buraków to prawdziwa perła polskiej kuchni – wyrazisty w smaku, delikatnie kwaśny i pikantny. Sekret jego wyjątkowego aromatu tkwi w procesie kiszenia buraków, który nadaje zupie charakterystyczny, winny posmak. Intensywnie czerwony kolor i głęboki smak sprawiają, że jest to danie, które zachwyca zarówno podniebienie, jak i oko.

Dla kogo?

Barszcz z kiszonych buraków to propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków i osób ceniących sobie potrawy o wyrazistym charakterze. Doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający posiłek dla całej rodziny – zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła, sycąca kolacja. Jest też świetną opcją dla osób poszukujących lekkiego, a jednocześnie pełnego smaku dania.

Na jaką okazję?

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez czerwonego barszczu. To jedna z najbardziej rozpoznawalnych świątecznych potraw, która serwowana z uszkami stanowi nieodłączny element bożonarodzeniowej tradycji. Jednak ten wyjątkowy barszcz doskonale sprawdza się również na co dzień, szczególnie w chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego.

Czy wiesz o tym?

Aby barszcz zachował swój intensywny, rubinowy kolor, należy go delikatnie podgrzewać na małym ogniu – nie może się zagotować! Proces kiszenia buraków trwa 3-4 dni, więc przygotowanie tej zupy wymaga planowania z wyprzedzeniem. To właśnie fermentacja nadaje barszczowi ten wyjątkowy, lekko winny smak, którego nie uzyskamy w żaden inny sposób.

Dla urozmaicenia

Barszcz z kiszonych buraków można podawać na wiele sposobów. Klasycznie serwuje się go z uszkami, ale równie dobrze komponuje się z pasztecikami, krokietami czy pierogami. Dla miłośników kremowych zup można dodać kleks kwaśnej śmietany i gotowane jajko. Świeża natka pietruszki doda zupie świeżości i koloru, podkreślając jej wyjątkowy charakter.

Zostaw komentarz