Składniki:

Cebula

1 sztuka

Majeranek

1 łyżka

Seler

1 sztuka

Ziele angielskie

1 szczypta

Liść laurowy

3 sztuki

Biała kiełbasa

3 sztuki

Marchew

1 sztuka

Por

1 sztuka

Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

1 opakowanie

Pieczarki

500 gramów

Jajko

6 sztuk

Wędzony boczek – pokrojony w kostkę

300 gramów

easy

łatwe

45 min.

6 os.

Żurek z pieczarkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa (oprócz cebuli) obrać i pokroić na drobniejsze kawałki i zalać około 1,5 litra zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a potem zbierz utworzoną pianę. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Dodajemy białą kiełbasę. Gotujemy wywar wolno przez około 30 minut, po czym wyjmij z niego warzywa.

Krok 2

Cebulę i boczek siekamy w kostkę, a pieczarki w półplastry. Podsmażamy je na patelni, następnie dodajemy do wywaru. Ziemniaki gotujemy osobno.

Krok 3

Żurek z chrzanem i czosnkiem Knorr przesypujemy do miski, wsypujemy śmietanę, po czym rozrabiamy małą ilością wywaru. Wszystko wlej do gotującej się zupy, ciągle mieszając – aby zapobiec powstawaniu grudek.

Krok 4

Przyprawiamy żurek do smaku pieprzem, majerankiem i szczyptą soli (jeśli jest to konieczne). Serwujemy go z ugotowanymi ziemniakami i jajkiem na twardo.

Tradycyjny Żurek z Pieczarkami i Białą Kiełbasą

Rozgrzewający żurek to kwintesencja polskiej kuchni – aromatyczny, sycący i pełen tradycyjnych smaków. Nasz przepis łączy klasyczne składniki: wyrazisty zakwas, delikatną białą kiełbasę, aromatyczne pieczarki i kremową śmietanę. Całość dopełniają jajka na twardo i ziemniaki, tworząc idealne danie na chłodne dni.

Dla kogo?

Ten żurek to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Sprawdzi się zarówno u osób ceniących klasyczne smaki, jak i tych, którzy szukają sycącego, rozgrzewającego posiłku. Dzięki połączeniu warzyw, kiełbasy i jajka, zupa dostarcza pełnowartościowych składników odżywczych, będąc jednocześnie daniem jednogarnkowym.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Żurek z białą kiełbasą to nieodłączny element wielkanocnego stołu, ale równie dobrze sprawdzi się jako codzienny, rozgrzewający posiłek w chłodniejsze dni. To także świetna propozycja na rodzinny obiad niedzielny czy przyjęcie gości, którym chcemy zaprezentować tradycyjne polskie smaki w najlepszym wydaniu.

Czy wiesz, że?

Żurek zawdzięcza swój charakterystyczny smak zakwasowi z mąki żytniej. Tradycyjnie przygotowywano go w glinianych garnkach, co nadawało mu wyjątkowego aromatu. Dodatek chrzanu nie tylko wzbogaca smak, ale również ma właściwości rozgrzewające i wspierające odporność – dlatego żurek był często podawany na przednówku jako wzmacniający posiłek.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić żurek o suszone grzyby leśne, które nadadzą mu głębszego, leśnego aromatu. Zamiast białej kiełbasy spróbuj dodać wędzone żeberka lub boczek. Dla bardziej wyrazistego smaku zwiększ ilość majeranku i czosnku. Zupę można również podać w chlebie – wydrążony bochen stanowi oryginalną, jadalną misę.

Zostaw komentarz