Pielmieni, klasyka kuchni, zyskują nowe oblicze! To danie zawsze cieszy się popularnością. A jeśli chcesz urozmaicić tradycyjny sposób przygotowania i spróbować czegoś nowego, ten przepis na smażone pielmieni na pewno przypadnie Ci do gustu! Połączenie chrupiącej skórki i soczystego farszu nikogo nie pozostawi obojętnym.

Jak przygotować smażone pielmieni na patelni

  1. Wyjmij pielmieni z zamrażarki i od razu przystąp do ich smażenia. Użyliśmy pielmieni Multi Cook z soczystą wołowiną, ale możesz wybrać dowolny inny smak według własnego uznania. Pielmieni nie trzeba rozmrażać, ponieważ w przeciwnym razie będą się kleić do patelni, ciasto się przerwie, a sok mięsny wypłynie z nadzienia.
  2. Na patelnię z grubym dnem wlej olej roślinny i dobrze go rozgrzej. Uważaj, aby olej się nie przegrzał, bo pielmieni się przypalą.
  3. Ułóż pielmieni na patelni. Ważne, aby pielmieni leżały w jednej warstwie, nie dotykały się „uszami” i nie sklejały się ze sobą.
  4. Smaż do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Smaż pielmieni z jednej strony na średnim ogniu przez 5-7 minut, a następnie przewróć na drugą stronę (czas jest orientacyjny, zależnie od patelni).
  5. Zalej pielmieni wrzątkiem do połowy ich wysokości. Przykryj patelnię pokrywką i duś pielmieni w wodzie do momentu, aż będą gotowe, a woda wyparuje, około 5-10 minut.
  6. Zdejmij pokrywkę, dodaj jeszcze trochę oleju roślinnego i smaż do pełnej gotowości.

Sekrety smacznych smażonych pielmieni

  • Wybór oleju: Użyj oleju roślinnego lub masła. Olej kokosowy nada potrawie wyjątkowy aromat.
  • Sól i przyprawy: Posól i dopraw pielmieni według własnego smaku przed smażeniem.
  • Ser: Dodaj starty ser na kilka minut przed zakończeniem smażenia, aby uzyskać apetyczną skórkę.
  • Sosy: Podawaj pielmieni ze śmietaną lub ulubionym sosem: sojowym, pomidorowym itp.
Zostaw komentarz