Składniki:

Ziemniaki

5 sztuk

Cebula

2 sztuki

Boczek wędzony

100 gramów

Oliwa z oliwek

1 łyżka

Masło

1 łyżka

Mleko

600 mililitrów

Woda

600 mililitrów

Makaron muszelki

1 szklanka

Zielone pesto

1 łyżka

Bulionetka drobiowa Knorr

1 sztuka

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

5 os.

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane i oczyszczone ziemniaki, boczek oraz cebulę siekamy w drobną kostkę. Pietruszkę drobno kroimy, szykujemy bulion: do gotującej się wody wsypujemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, wszystko mieszamy.

Krok 2

W woku podgrzewamy oliwę, wrzucamy boczek, przesmażamy kilka minut, potem dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smażymy około 7 minut na silnym ogniu.

Krok 3

Zalewamy przygotowane bulionem i mlekiem i dusimy około 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy aż makaron zmięknie. Na końcu dodajemy pesto i posiekaną natkę pietruszki.

Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym

Kremowa zupa ziemniaczana z chrupiącym boczkiem, makaronem i aromatycznym pesto bazyliowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Połączenie delikatnych ziemniaków z wyrazistym smakiem boczku tworzy harmonijną kompozycję, którą dopełnia aksamitne pesto. Bulion na włoszczyźnie Knorr nadaje całości głębi smaku, a dodatek mleka zapewnia aksamitną konsystencję.

Dla kogo?

Ta zupa to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych smaków w nowoczesnym wydaniu. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które docenią obecność makaronu. To doskonały wybór dla osób poszukujących sycącego, jednogarnkowego dania, które rozgrzeje i nasyci w chłodne dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zupa ziemniaczana z boczkiem sprawdzi się jako obiad w zwykły dzień, ale także jako pierwsze danie podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. To również świetna propozycja na rodzinny obiad w weekend, gdy mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku.

Czy wiesz, że?

Pesto bazyliowe, które nadaje tej zupie wyjątkowy charakter, pochodzi z Włoch, a dokładnie z regionu Ligurii. Tradycyjnie przygotowuje się je z bazylii, parmezanu, orzeszków piniowych, czosnku i oliwy z oliwek. W tej zupie pesto dodaje nie tylko aromatu, ale także pięknego, zielonego koloru.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami makaronu – świetnie sprawdzi się zarówno drobny makaron gwiazdki, jak i nieco większy łazanki. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do zupy odrobinę chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF