Składniki:

Świeże grzyby leśne lub pieczarki

500 gramów

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

2 sztuki

Makaron kokardki

100 gramów

Cebula

1 sztuka

Tymianek suszony

2 łyżki

Ząbek czosnku

3 sztuki

Śmietanka

250 mililitrów

Olej

2 łyżki

easy

łatwe

35 min.

4 os.

Zupa ze świeżych grzybów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj makaron według wskazówek na opakowaniu.

Krok 2

Opłucz grzyby i potnij na plasterki. Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Zesmaż czosnek i cebulę na oleju. Posiekaj tymianek.

Krok 3

Wrzuć grzyby i smaż na złocisto na wysokim ogniu przez parę minut. Wsyp tymianek, 1 l wody i Bulion Grzybowy Knorr. Zagotuj zupę do wrzenia i gotuj przez 15 min.

Krok 4

Wlej śmietankę i kluski. Serwuj zupę z natką pietruszki i posiekanym tymiankiem.

Aromatyczna Zupa ze Świeżych Grzybów

Leśne skarby zamknięte w kremowej zupie! Nasza zupa ze świeżych grzybów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste prawdziwki, podgrzybki i koźlarze tworzą intensywny, głęboki smak, który rozgrzewa od pierwszej łyżki. Delikatnie podsmażone z cebulką i czosnkiem, wzbogacone aromatem świeżego tymianku, a na koniec połączone z kremową śmietanką – to połączenie, któremu trudno się oprzeć.

Dla kogo?

Zupa grzybowa to doskonała propozycja dla miłośników leśnych smaków. Sprawdzi się zarówno jako danie dla całej rodziny, jak i podczas przyjęcia dla przyjaciół. Jej bogaty smak docenią szczególnie osoby poszukujące tradycyjnych, domowych smaków w nowoczesnym wydaniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealnie sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne dni. To także świetna propozycja na rodzinny niedzielny posiłek czy uroczysty obiad. Zupa grzybowa doskonale komponuje się z innymi daniami kuchni polskiej, tworząc harmonijne połączenie smaków.

Czy wiesz, że?

Jeśli nie masz dostępu do świeżych grzybów leśnych, możesz z powodzeniem wykorzystać pieczarki wzbogacone kilkoma suszonymi borowikami. Taki zabieg pozwoli uzyskać równie aromatyczną zupę o głębokim, grzybowym smaku.

Dla urozmaicenia

Zupę możesz podać z różnymi rodzajami makaronu – nie tylko z kokardkami, ale także z łazankami czy makaronem ryżowym. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop zupę odrobiną oliwy truflowej lub posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zostaw komentarz