Składniki:

Ziemniaki

400 gramów

Cebula

2 sztuki

Marchew

1 sztuka

Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr

1 sztuka

Korzeń pietruszki

1 sztuka

Por

0.5 sztuki

Seler

0.25 sztuki

Boczek w plastrach

100 gramów

Jajko

1 sztuka

Mąka

5 łyżek

Woda

1 łyżka

easy

łatwe

60 min.

6 os.

Zupa zacierkowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki boczku umieść na pergaminie na blasze do pieczenia i zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180*C około 10 min. Potem przenieś na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu. Potnij w paski.

Krok 2

Obierz ziemniaki i warzywa korzenne, następnie pokrój je w kostkę. Zalej wodą, wsyp kostkę Knorr i gotuj aż będą miękkie.

Krok 3

Wbij jajko do miseczki, wsyp mąkę, wlej wodę i starannie wymieszaj.

Krok 4

Z tak przygotowanego ciasta uformuj rękami zacierki.

Krok 5

Przygotowane zacierki wsyp do zupy i gotuj przez kolejne 5 min. Potem dodaj boczek i serwuj.

Domowa Zupa Zacierkowa z Chrupiącym Boczkiem

Zupa zacierkowa to prawdziwy polski klasyk, który rozgrzewa i przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nasza wersja z dodatkiem chrupiącego boczku to idealne połączenie tradycji z odrobiną nowoczesności. Delikatne, ręcznie formowane zacierki pływające w aromatycznym wywarze z warzyw korzennych i ziemniaków, zwieńczone chrupiącymi kawałkami boczku, tworzą harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Ta zupa to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają miękkie zacierki, a dorośli docenią głębię smaku i sycący charakter potrawy. To również doskonały wybór dla zapracowanych osób, które szukają prostego, ale pożywnego dania na chłodniejsze dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zupa zacierkowa sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w zwykły dzień, ale także jako pierwsze danie podczas niedzielnego obiadu z rodziną. To również świetna propozycja na jesienne i zimowe wieczory, gdy za oknem pada deszcz lub śnieg.

Czy wiesz, że?

Zacierki to tradycyjny polski dodatek do zup, który dawniej przygotowywano w każdym gospodarstwie domowym. Nazwa pochodzi od sposobu ich przygotowania – zacierania ciasta między dłońmi. W różnych regionach Polski można spotkać różne warianty zacierek – od drobnych po większe kluseczki.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając świeże zioła – natka pietruszki lub koperek doskonale podkreślą jej smak. Dla bardziej wyrazistego charakteru, dodaj odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu lub szczyptę wędzonej papryki.

Zostaw komentarz