Składniki:

Ziemniaki

1 kilogram

Woda

2 litry

Cukier

2 łyżki

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

2 sztuki

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Delikat przyprawa w płynie Knorr

1 łyżka

Ocet

2 łyżki

Czerwone buraki

0.5 kilograma

Sól do smaku

1 sztuka

Śmietana 30%

0.5 szklanki

easy

łatwe

60 min.

3 os.

Zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieram i gotuję w wodzie z solą. Potem odcedzam i rozgniatam.

Krok 2

Kostki rosołowe rozpuszczam w 2 litrach wody. Garnek umieszczam na ogniu. Buraki obieram, płuczę i kroję w półplasterki. Dodaję do rosołu. Kiedy zaczyna wrzeć wsypuję cukier, wlewam ocet i gotuję wszystko około 40 - 45 minut.

Krok 3

Kiedy buraczki stają się miękkie zdejmuję garnek z ognia, dodaję do zupy śmietanę i doprawiam według smaku płynną przyprawą oraz solą.

Krok 4

Zupę serwuję z ziemniakami i burakami. Kocham gdy posiada taki nieco słodkawy smak. Smacznego

Zupa z Czerwonych Buraczków z Ziemniakami

Tradycyjna zupa z czerwonych buraczków z ziemniakami to prawdziwy polski klasyk, który rozgrzewa ciało i duszę. Ta aksamitna, lekko słodkawa zupa o pięknym rubinowym kolorze łączy w sobie delikatność buraków z kremową konsystencją ziemniaków. Sekret jej wyjątkowego smaku tkwi w odpowiednim balansie między słodyczą buraków, kwaskowatością octu i kremową śmietaną.

Dla kogo?

Zupa buraczana to doskonały wybór dla całej rodziny. Dzieci pokochają jej słodkawy smak i intensywny kolor, a dorośli docenią bogactwo składników odżywczych. Jest też świetną propozycją dla osób poszukujących rozgrzewających, sycących dań na chłodniejsze dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i jako pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Jej elegancki wygląd i wyrazisty smak czynią ją również odpowiednią na bardziej uroczyste okazje. Podana w eleganckiej wazie będzie ozdobą świątecznego stołu.

Czy wiesz, że?

Buraki to prawdziwa skarbnica zdrowia – zawierają betaninę o właściwościach przeciwzapalnych oraz cenne minerały jak potas i magnez. Dodatek śmietany nie tylko nadaje zupie kremowej konsystencji, ale również pomaga organizmowi lepiej przyswoić cenne składniki odżywcze z buraków.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając do niej startą marchewkę lub pietruszkę. Niektórzy dodają również kilka kropel soku z cytryny zamiast octu. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać świeży koperek lub natkę pietruszki tuż przed podaniem.

Zostaw komentarz