Składniki:
Szparagi
1 pęczek
Bulion warzywny Knorr
1 sztuka
Masło
1 łyżeczka
Cukier
2 łyżeczki
Natka do dekoracji
Śmietana 36% - 100 ml
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz szparagi. Odetnij zdrewniałe końce. Umieść w garnku i zalej wodą.
Krok 2
Wsyp masło, cukier i Bulion na włoszczyźnie Knorr, następnie gotuj pod pokrywką do momentu, aż szparagi zmiękną.
Krok 3
Wyłóż na talerz i pokrój na ukos w kawałki o grubości centymetra.
Krok 4
Zmiksuj połowę szparagów z wywarem, w którym się gotowały. Wlej śmietanę i doprowadź do wrzenia.
Krok 5
Zupę dopraw według smaku jeżeli jest taka konieczność. Pozostałe szparagi wrzuć do zupy i zamieszaj.
Aksamitna Zupa Szparagowa – Smak Wiosny w Twoim Talerzu
Delikatna, kremowa zupa szparagowa to prawdziwy symbol wiosny. Przygotowana z młodych, soczystych szparagów, wzbogacona aromatycznym bulionem Knorr i odrobiną śmietany, zachwyca subtelnym smakiem i aksamitną konsystencją. To danie, które w prosty sposób przenosi nas w świat wiosennych smaków.
Dla kogo?
Zupa szparagowa to propozycja dla wszystkich miłośników lekkiej, wiosennej kuchni. Sprawdzi się zarówno jako elegancka przystawka na rodzinnym obiedzie, jak i pożywny lunch w pracy. Dzięki delikatnej konsystencji i łagodnemu smakowi, polubią ją również dzieci, które zwykle stronią od warzywnych zup.
Na jaką okazję?
Idealnie sprawdzi się jako lekki obiad w ciepły, wiosenny dzień lub jako wykwintna przystawka podczas uroczystej kolacji. To także doskonały pomysł na lunch do pracy – wystarczy przelać ją do termosu, by cieszyć się jej smakiem poza domem.
Czy wiesz, że?
Sezon na szparagi trwa krótko – zaledwie od połowy kwietnia do końca czerwca. Wybierając szparagi, zwróć uwagę na ich połyskującą skórkę, elastyczność i jędrność. Główki powinny być zamknięte, a przy pocieraniu o siebie szparagi wydają charakterystyczny skrzypiący dźwięk – to znak ich świeżości!
Dla urozmaicenia
Zupę szparagową możesz podawać na różne sposoby – solo jako elegancki krem, z dodatkiem ugotowanego al dente makaronu lub z delikatnymi ziemniakami. Możesz też udekorować ją kleksem śmietany, posiekanymi ziołami lub prażonymi migdałami dla dodatkowej tekstury i smaku.