Składniki:

Cała ryba (np. sandacz)

1 kilogram

Bulion warzywny Knorr

2 sztuki

Pietruszka

1 sztuka

Seler

0.5 sztuki

Por

0.5 sztuki

Ziele angielskie

6 ziaren

Koperek

Kilka kromek różnego rodzaju pieczywa

medium

średnie

90 min.

4 os.

Zupa rybna (z chlebem)

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz warzywa i zalej około 1,5 l wody. Dodaj głowę, płetwy oraz kręgosłup ryby.

Krok 2

Po upływie tego czasu odcedź zupę i wrzuć rozdrobnione kromki chleba oraz pokrojoną rybę. Gotuj jeszcze przez 20 minut. Zupę przelej do miseczek i serwuj posypaną drobno siekanym koprem.

Krok 3

Wsyp ziele angielskie i Bulion na włoszczyźnie Knorr. Gotuj powoli na małym ogniu przez około 1 godzinę.

Krok 4

Sandacza lub inną dużą rybę starannie oczyść i opłucz. Wyfiletuj ją, usuń skórę. Mięso potnij w kostkę.

Zupa rybna – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Zupa rybna to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonała alternatywa dla tradycyjnego rosołu. Przygotowana na bazie świeżego sandacza zachwyca głębokim smakiem i aromatem. Sekret tej zupy tkwi w długim gotowaniu rybich części – głowy, płetw i kręgosłupa – wraz z warzywami, co nadaje jej niepowtarzalny charakter.

Dla kogo?

Zupa rybna to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i tradycyjnej kuchni. Sprawdzi się zarówno u osób ceniących klasyczne dania, jak i tych, którzy poszukują wartościowych posiłków bogatych w składniki odżywcze. To idealna propozycja dla całej rodziny – sycąca, rozgrzewająca i pełna smaku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonała na niedzielny obiad rodzinny, ale również jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni. Zupa rybna świetnie sprawdzi się także podczas przyjęć, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym. Podana z dobrym chlebem stanowi pełnowartościowy posiłek, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Czy wiesz, że?

Dodanie różnych rodzajów chleba do zupy rybnej to tradycyjny sposób na zagęszczenie i wzbogacenie smaku potrawy. Najlepiej sprawdzi się mieszanka chlebów: żytniego razowego, pełnoziarnistego orkiszowego i białego pszennego. Taki dodatek nie tylko nada zupie odpowiednią konsystencję, ale również wzbogaci jej profil smakowy.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi gatunkami ryb – oprócz sandacza świetnie sprawdzi się również okoń, szczupak czy dorsz. Zupę można wzbogacić dodatkiem śmietany lub odrobiny soku z cytryny. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeże zioła – oprócz kopru świetnie sprawdzi się natka pietruszki lub estragon.

Zostaw komentarz