Składniki:

Cebula

1 sztuka

Ząbek czosnku

2 sztuki

Śmietana

200 mililitrów

Bulion warzywny Knorr

750 mililitrów

Delikat przyprawa w płynie Knorr

1 sztuka

Kulka mozzarelli

1 sztuka

Pulpa pomidorowa

500 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Zupa pomidorowa z mozzarellą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządzamy wywar z kostki

Krok 2

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy krótko na oliwie.

Krok 3

Wrzucamy do cebuli przecier pomidorowy i dusimy wszystko przez około 10 minut.

Krok 4

Wlewamy gorący bulion i doprowadzamy zupę do wrzenia. Potem redukujemy ogień i gotujemy przez kilka minut. Doprawiamy według smaku.

Krok 5

Zupę nakładamy do talerzy i dodajemy mozzarellę pokrojoną na drobne kostki. Całość oprószamy posiekanym szczypiorkiem, ewentualnie bazylią lub natką pietruszki. Smacznego!

Zupa pomidorowa z mozzarellą – klasyka w nowej odsłonie

Aromatyczna zupa pomidorowa z dodatkiem kremowej mozzarelli to doskonała propozycja na sycący obiad. Połączenie intensywnego smaku pomidorów z delikatnym serem tworzy harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Ta zupa to idealna propozycja zarówno dla miłośników klasycznej pomidorowej, jak i osób poszukujących nowych smaków. Kremowa konsystencja i bogaty smak sprawią, że pokochają ją wszyscy domownicy – od najmłodszych do najstarszych. Jest też świetną opcją dla wegetarian szukających pełnowartościowego dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zupa pomidorowa z mozzarellą sprawdzi się jako codzienny obiad, ale również jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu czy spotkania z przyjaciółmi. W chłodniejsze dni rozgrzeje i doda energii, a latem może być podana na zimno jako orzeźwiający chłodnik.

Czy wiesz o tym?

Dodatek mozzarelli do zupy pomidorowej to nie tylko sposób na wzbogacenie smaku, ale również źródło wartościowego białka. Ser ten pochodzi z Włoch i tradycyjnie wytwarzany jest z mleka bawolic. Rozpuszczająca się w gorącej zupie mozzarella nadaje jej kremowej konsystencji bez konieczności dodawania śmietany.

Dla urozmaicenia

Zupę można wzbogacić o świeże zioła – nie tylko szczypiorek, ale również bazylię, tymianek czy oregano. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać szczyptę chili lub świeżo zmielony czarny pieprz. Zamiast mozzarelli można użyć sera feta lub ricotty, a całość podać z grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką.

Zostaw komentarz