Składniki:

Pasta miso

2 łyżki

Bulionetka wołowa Knorr

1 sztuka

Paluszki krabowe

4 sztuki

Dymka posiekana

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Zupa miso z paluszkiem krabowym i dymką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządzić wywar. Doprowadzić zupę do wrzenia i odstawić z ognia. Wsypać pastę miso i starannie zamieszać. Nie gotować!

Krok 2

Dorzucić posiekaną szczypiorek i paluszki krabowe.

Krok 3

Można serwować również z tofu i pozostałymi warzywami.

Zupa miso z paluszkiem krabowym i dymką

Zupa miso to klasyczne danie kuchni japońskiej, które w tej wersji zyskuje nowy, ciekawy wymiar dzięki dodatkowi paluszków krabowych. Ta lekka, aromatyczna zupa rozgrzewa ciało i duszę, dostarczając jednocześnie cennych składników odżywczych. Sekret doskonałej zupy miso tkwi w odpowiednim przygotowaniu – pamiętaj, aby nie gotować jej po dodaniu pasty miso, co pozwoli zachować wszystkie cenne właściwości fermentowanej soi.

Dla kogo?

Zupa miso z paluszkiem krabowym to idealna propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, osób dbających o zdrowie oraz zapracowanych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się również jako lekka kolacja dla osób na diecie lub jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta aromatyczna zupa świetnie sprawdzi się jako lekki lunch w pracy, szybka kolacja po intensywnym dniu czy jako pierwsze danie podczas domowej kolacji w stylu azjatyckim. Jest również doskonałą propozycją na dni, gdy potrzebujesz czegoś lekkiego, ale sycącego i rozgrzewającego.

Czy wiesz, że?

Pasta miso, będąca podstawą tej zupy, to produkt fermentowany bogaty w probiotyki wspierające zdrowie jelit. Tradycyjnie w Japonii zupę miso spożywa się na śniadanie, wierząc, że dostarcza energii na cały dzień. Paluszki krabowe, mimo swojej nazwy, zazwyczaj nie zawierają mięsa kraba, a są wytwarzane z surimi – masy rybnej.

Dla urozmaicenia

Zupę miso możesz wzbogacić o kostki tofu, które dodadzą białka, a także różnorodne warzywa jak grzyby shiitake, glony wakame, kiełki fasoli czy kawałki cukinii. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę oleju sezamowego lub płatki chili.

Zostaw komentarz