Składniki:

Marchewka

2 sztuki

Boczek wędzony

3 plastry

Bulionetka wołowa Knorr

2 sztuki

Seler naciowy, łodygi

2 sztuki

Czerwona fasola z puszki

0.5 szklanki

Ziemniaki

1 sztuka

Pomidory pokrojone z puszki

1 opakowanie

Makaron muszelki

50 gramów

Ząbek czosnku

1 sztuka

Oliwa

3 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Zupa minestrone z makaronem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę o wymiarze ok. 0,5x0,5 cm. Czosnek drobno posiekaj.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie w garnku zrumień pokrojony w kostkę boczek. Potem wsyp wszystkie posiekane warzywa i smaż razem przez moment.

Krok 3

Do garnka wsyp pomidory oraz aby otrzymać aromatyczny, intensywny bulion, dodaj bulionetkę Knorr i dolej 1 litr wody. Wszystko zagotuj.

Krok 4

Gotuj zupę aż wszystkie warzywa zmiękną. Na 7 minut przed zakończeniem gotowania wsyp do zupy niegotowany makaron. Zupę serwuj z pieczywem.

Zupa minestrone z makaronem – klasyka włoskiej kuchni

Tradycyjna włoska zupa minestrone to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ten aromatyczny, pełen warzyw bulion z dodatkiem makaronu i boczku to idealne danie na chłodniejsze dni. Sekret tej zupy tkwi w precyzyjnym krojeniu warzyw w równą kostkę oraz powolnym gotowaniu, które pozwala wydobyć pełnię smaków.

Dla kogo?

Zupa minestrone to doskonały wybór dla całej rodziny. Jest pożywna i sycąca, a jednocześnie lekka. Docenią ją zarówno miłośnicy kuchni włoskiej, jak i osoby poszukujące zdrowego, zbilansowanego posiłku bogatego w warzywa. To także świetna propozycja dla zapracowanych, którzy cenią sobie dania jednogarnkowe.

Na jaką okazję?

Minestrone sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w jesienne i zimowe dni. To również doskonały pomysł na nieformalny posiłek z przyjaciółmi, kiedy chcesz podać coś prostego, ale efektownego. Podana z chrupiącym pieczywem będzie idealnym daniem na rodzinny obiad w weekend.

Czy wiesz, że?

Nazwa „minestrone” pochodzi od włoskiego słowa „minestrare”, co oznacza „serwować”. Tradycyjnie zupa ta była sposobem na wykorzystanie sezonowych warzyw i resztek. Każdy region Włoch ma swoją własną wersję minestrone, a przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę o świeże zioła – bazylię lub oregano. Doskonałym dodatkiem będzie też tarty parmezan posypany na wierzchu gotowej zupy. Dla bardziej sycącej wersji dodaj fasolę cannellini lub ciecierzycę. Latem możesz podać minestrone na zimno jako orzeźwiający posiłek.

Zostaw komentarz