Składniki:
Kapusta włoska
0.5 sztuki
Pomidory z puszki
1 opakowanie
Bulion warzywny Knorr
2 sztuki
Cebula
2 sztuki
Woda
1.5 litra
Ząbki czosnku
2 sztuki
Cukinia
1 sztuka
Papryka czerwona
1 sztuka
Papryka żółta
1 sztuka
Bazylia
0.5 pęczka
Oliwa z oliwek
100 mililitrów
Starty parmezan
80 gramów
Suszone oregano
1 łyżeczka
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa posiekaj w drobną kostkę. Czosnek pokrój.
Krok 2
Na oliwie z oliwek podsmaż w garnku czosnek i cebulę.
Krok 3
Kiedy czosnek i cebula zrumienią się, wsyp papryki i krótko podsmaż.
Krok 4
Następnie dolej do garnka 1,5 litra ciepłej wody. Wsyp kostki Knorr i oregano.
Krok 5
Pomidory z konserwy posiekaj i także wrzuć do zupy. Wszystko zagotuj.
Krok 6
Na koniec dodaj pozostałe warzywa. Gotuj, aż zmiękną, lecz zachowają sprężystość. Zupę minestrone serwuj oprószoną bazylią i utartym parmezanem.
Zupa minestrone z kapustą – klasyka włoskiej kuchni
Minestrone to prawdziwy skarb włoskiej kuchni – aromatyczna, pełna warzyw zupa, która rozgrzewa ciało i duszę. Nasza wersja z dodatkiem kapusty to doskonałe połączenie tradycji i odżywczych składników. Drobno pokrojone warzywa, aromatyczny czosnek i cebula podsmażone na oliwie z oliwek tworzą bazę tego wyjątkowego dania. Dodanie kostek Knorr i oregano nadaje zupie głęboki smak, a świeża bazylia i starty parmezan stanowią idealne wykończenie.
Dla kogo?
Zupa minestrone to propozycja dla całej rodziny – zarówno dla miłośników kuchni włoskiej, jak i osób poszukujących pożywnego, a jednocześnie lekkiego posiłku. Jest bogata w warzywa, więc spodoba się również osobom dbającym o zdrowe odżywianie. Dzięki prostemu przygotowaniu sprawdzi się także u początkujących kucharzy.
Na jaką okazję?
Minestrone doskonale sprawdzi się jako rozgrzewający obiad w chłodne, jesienne i zimowe dni. To również świetna propozycja na rodzinny posiłek w weekend, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie domowych potraw. Zupa świetnie smakuje także odgrzana następnego dnia, gdy smaki jeszcze bardziej się przenikną.
Czy wiesz, że…
Nazwa „minestrone” pochodzi od włoskiego słowa „ministra”, oznaczającego po prostu zupę. Co ciekawe, nie istnieje jeden kanoniczny przepis na minestrone – w różnych regionach Włoch przygotowuje się ją z sezonowych warzyw dostępnych w danym miejscu. Dzięki temu każda wersja tej zupy jest wyjątkowa i niepowtarzalna.
Dla urozmaicenia
Minestrone możesz podawać na różne sposoby – z ryżem, drobnym makaronem, kaszą pęczak lub chrupiącymi grzankami. Jeśli nie masz pod ręką świeżych warzyw, śmiało możesz wykorzystać mrożone – zupa będzie równie smaczna. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać więcej ziół lub odrobinę ostrej papryczki.