Składniki:

Porcja rosołowa

1 kilogram

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Duża marchewka

1 sztuka

Duża pietruszka

1 sztuka

Por

1 sztuka

Średni seler

1 sztuka

Duże ziemniaki

2 sztuki

Ziele angielskie

4 ziarna

Liść laurowy

2 sztuki

Biały pieprz

4 ziarna

Woda

2 litry

Śmietana

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Zupa krem z selera

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść w garnku wszystkie składniki, oprócz śmietany, i zalej około 2 litrami wody. Potem ugotuj na małym ogniu wyrazisty rosół.

Krok 2

Wyciągnij marchewkę, mięso oraz przyprawy z garnka.

Krok 3

Zmiksuj rosół razem z warzywami, które w nim zostały.

Krok 4

Przypraw zupę kostką Rosołu z kury Knorr, po czym dodaj do niej śmietanę. Serwuj.

Zupa krem z selera – delikatna elegancja w Twojej kuchni

Aksamitna konsystencja, wyrazisty smak i niezwykła lekkość – to właśnie charakteryzuje zupę krem z selera. Ten niedoceniany warzywa zasługuje na więcej uwagi w naszej kuchni! Przygotowanie kremu z selera to prosty sposób na wprowadzenie odrobiny wykwintności do codziennego menu. Wystarczy ugotować intensywny rosół z dodatkiem selera i pozostałych warzyw, a następnie zmiksować całość na jedwabisty krem. Doprawiony kostką Rosołu z kury Knorr i delikatnie zabielony śmietaną stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Dla kogo?

Krem z selera to propozycja dla wszystkich poszukiwaczy nieoczywistych smaków. Szczególnie przypadnie do gustu osobom ceniącym delikatne, wyrafinowane dania. Jasny kolor i wyrazisty posmak selera zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. To również świetna propozycja dla tych, którzy chcą wprowadzić więcej warzyw do swojej diety w eleganckiej formie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

W polskiej tradycji zupa to nieodłączny element obiadu. Krem z selera doskonale sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i podczas bardziej uroczystych spotkań. Ta elegancka przystawka wprowadzi odrobinę wykwintności nawet w zwykły, środowy obiad. Możesz ją również zaserwować jako efektowne danie podczas rodzinnych uroczystości czy spotkań z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Zabielając krem z selera śmietaną, należy ją wcześniej zahartować, aby nie zwarzyła się w kontakcie z gorącą zupą. Nie jest to konieczne w przypadku słodkiej śmietanki do zup. Warto również pamiętać, że seler nadaje zupie nie tylko charakterystyczny smak, ale także cenne składniki odżywcze, które wspierają nasze zdrowie.

Dla urozmaicenia

Krem z selera zyskuje nowy wymiar smakowy w towarzystwie chrupiących dodatków. Spróbuj podać go z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami z ciasta francuskiego. Efektownym pomysłem jest również serwowanie zupy w eleganckich filiżankach jako wykwintny starter. Możesz też udekorować powierzchnię kremu wzorami ze śmietany lub kropelkami octu balsamicznego.

Zostaw komentarz