Składniki:

Cebula

80 gramów

Czosnek

1 sztuka

Marchewka

80 gramów

Cukinia

330 gramów

Woda

1 litr

Śmietana

100 gramów

Pieprz

1 łyżeczka

Bulion cielęcy Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Zupa-krem z cukinii

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie.

Krok 2

Wsypać pokrojoną marchewkę, cukinię, ziemniaka, wodę i przyprawy - dusić 15min. w temp. 90C.

Krok 3

Zblendować, dodać śmietanę - gotować około 3min. Smacznego!

Aksamitna zupa-krem z cukinii – letnia rozkosz w Twojej misce

Zupa-krem z cukinii to prawdziwy letni skarb, który zachwyca aksamitną konsystencją i delikatnym smakiem. Soczysta cukinia w połączeniu z aromatyczną cebulą, czosnkiem i słodką marchewką tworzy harmonijną kompozycję, która rozpieszcza podniebienie. Wystarczy kilkanaście minut, by przygotować tę pyszną, kremową zupę, która może być zarówno lekkim obiadem, jak i elegancką przystawką.

Dla kogo?

Zupa-krem z cukinii to doskonały wybór dla osób ceniących lekkie, warzywne posiłki. Sprawdzi się zarówno w diecie wegetariańskiej (na bulionie warzywnym), jak i w wersji tradycyjnej. To także świetna propozycja dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie i proste w przygotowaniu dania, niewymagające wielu składników ani skomplikowanych technik kulinarnych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta kremowa zupa idealnie sprawdzi się jako lekki obiad w upalne dni, kiedy potrzebujemy czegoś odżywczego, ale niezbyt ciężkiego. Podana w eleganckich miseczkach z dodatkiem grzanek może być również wyrafinowaną przystawką na rodzinnym obiedzie czy kolacji z przyjaciółmi. Zimą przygotowana z zawekowanych przetworów przypomni o letnich smakach.

Czy wiesz, że?

Cukinia to warzywo o niskiej kaloryczności, bogate w witaminy i minerały. Zawiera dużo wody, dzięki czemu zupa-krem ma naturalnie kremową konsystencję bez konieczności dodawania dużej ilości śmietany. Zahartowanie śmietany przed dodaniem do zupy zapobiega powstawaniu nieestetycznych grudek i zapewnia jedwabistą gładkość.

Dla urozmaicenia

Zupę-krem z cukinii możesz podawać na różne sposoby: z grzankami czosnkowymi, prażonymi pestkami dyni, kleksem śmietany czy świeżymi ziołami. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę startego parmezanu lub gorgonzoli. Możesz też eksperymentować z przyprawami – kurkuma nada piękny kolor, a gałka muszkatołowa interesujący aromat.

Zostaw komentarz