Składniki:

Fasola biała w puszce

3 sztuki

Sól

2 szczypty

Pieprz

2 szczypty

Chili

1 szczypta

Tymianek

2 szczypty

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Zupa krem fasolowy

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Otwórz puszki fasolowe, odcedź na sitku i przepłucz wodą.

Krok 2

W garnku sporządź wywar, dodaj przecier pomidorowy oraz przyprawy. Fasolę wsyp do wywaru i doprowadź do wrzenia.

Krok 3

Zupę zblenduj na aksamitny krem mikserem ręcznym lub w blenderze. Serwuj z dodatkiem śmietany lub jogurtu.

Aksamitny Krem z Fasoli – Prosty Przepis na Rozgrzewającą Zupę

Delikatny, kremowy i niezwykle sycący – krem z fasoli to doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i doda energii. Ta prosta w przygotowaniu zupa zachwyca aksamitną konsystencją i bogatym smakiem, który można łatwo dostosować do własnych preferencji.

Dla kogo?

Krem fasolowy to idealne danie dla całej rodziny. Szczególnie docenią go osoby poszukujące bogatych w białko posiłków, wegetarianie oraz wszyscy, którzy cenią sobie szybkie i ekonomiczne przepisy. Dzięki kremowej konsystencji zupa spodoba się nawet dzieciom, które zwykle nie przepadają za fasolą w tradycyjnej formie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta rozgrzewająca zupa sprawdzi się jako sycący obiad w środku tygodnia, gdy czasu na gotowanie jest niewiele. Będzie też doskonałym pierwszym daniem na nieformalny obiad z przyjaciółmi. Podana w eleganckich miseczkach z dekoracyjnym kleksem śmietany i świeżymi ziołami może stanowić efektowny początek kolacji.

Czy wiesz, że?

Fasola to prawdziwa skarbnica składników odżywczych – zawiera dużo białka roślinnego, błonnika oraz witamin z grupy B. Regularne spożywanie fasoli wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej, co czyni krem fasolowy nie tylko smacznym, ale i zdrowym wyborem.

Dla urozmaicenia

Podstawowy przepis możesz łatwo modyfikować dodając prażone pestki dyni lub słonecznika dla chrupkości, grzanki czosnkowe jako dodatek, czy szczyptę wędzonej papryki dla głębszego aromatu. Zupę można również wzbogacić o podsmażoną kiełbasę chorizo lub boczek dla miłośników mięsnych dodatków.

Zostaw komentarz