Składniki:
Jajko
1 sztuka
Sól
1 łyżeczka
Śmietana 18 %
5 łyżek
Bulionetka drobiowa Knorr
2 sztuki
Kasza manna
5 łyżek
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
2 sztuki
Pieprz ziołowy
1 łyżeczka
Mięso gotowane z kurczaka
1.5 szklanki
Kalafior różyczki małe
2 szklanki
Marchewka pokrojona drobno
1 sztuka
Por - biała część posiekana
4 łyżki
Koperek świeży siekany
3 łyżki
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozpuść bulionetki w około 1,5 l wody.
Krok 2
Mięso wrzuć do rozdrabniacza lub zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj jajko, kaszę, przypraw solą i pieprzem do smaku, około 1/2 łyżeczki każdego. Wymieszaj dokładnie.
Krok 3
Do gotującego się płynu dodaj marchewkę, pora i kalafiora. Niewielką metalową łyżeczką zamaczaną w gorącej zupie formuj małe porcje mięsnej masy i umieszczaj je w garnku - cały czas wolno gotując i regularnie delikatnie mieszając. Kiedy wykorzystasz całą mięsną masę, pogotuj zupę jeszcze parę minut na niskim ogniu. Wsyp kostki pietruszkowe. Sprawdź czy warzywa zmiękły.
Krok 4
Śmietanę wymieszaj z niewielką ilością soli, zahartuj gorącym wywarem, wlej do garnka. Dodaj koperek i dopraw ewentualnie według smaku.
Kremowa Zupa Kalafiorowa z Mięsnymi Kluseczkami
Delikatna zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami to doskonałe połączenie smaków i konsystencji, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Aksamitny bulion wzbogacony warzywami i miękkimi kluseczkami tworzy pełnowartościowy posiłek, który rozgrzewa i syci.
Dla kogo?
Ta zupa to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają delikatne kluseczki mięsne, a dorośli docenią bogactwo smaku i wartości odżywczych. Jest łatwa w trawieniu, więc sprawdzi się również dla osób starszych lub rekonwalescentów potrzebujących lekkostrawnych, ale pożywnych posiłków.
Na jaką okazję?
Zupa kalafiorowa z mięsnymi kluseczkami to doskonały wybór na codzienny obiad, ale również na niedzielny posiłek w gronie rodzinnym. Sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Jest też świetną propozycją na rozpoczęcie większego przyjęcia.
Czy wiesz o tym?
Kalafior to warzywo bogate w witaminę C i przeciwutleniacze. W połączeniu z mięsnymi kluseczkami tworzy pełnowartościowy posiłek dostarczający białka, węglowodanów i błonnika. Dodatek śmietany nie tylko nadaje zupie kremowej konsystencji, ale również pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z przyprawami dodając czosnek, kurkumę lub gałkę muszkatołową dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku. Zamiast kaszy możesz użyć bułki tartej lub płatków owsianych do kluseczek. Dla wersji wegetariańskiej, zastąp mięsne kluseczki groszkiem lub fasolką.