Składniki:

Marchewki

2 sztuki

Rosół z kury Knorr

2 sztuki

Seler

100 gramów

Cebula

1 sztuka

Fasola biała z puszki

3 łyżki

Fasola Kidney z puszki

3 łyżki

Liść kapusty włoskiej

2 sztuki

Drobny makaron

50 gramów

Koncentrat pomidorowy

50 gramów

Świeża bazylia

Starty parmezan

Woda-wrzątek

1 litr

easy

łatwe

40 min.

4 os.

Zupa jarzynowa a la minestrone

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 1 litrze gotującej się wody.

Krok 2

Obierz warzywa, umyj i pokrój na kostki, tylko kapustę poszatkuj w paski.

Krok 3

Potem wrzuć je do wywaru, a po 10 minutach wsyp również makaron.

Krok 4

Odcedź fasolę z zalewy i w momencie, kiedy ziemniaki zmiękną, wsyp ją do zupy razem z koncentratem pomidorowym.

Krok 5

Serwuj przygotowaną zupę oprószoną świeżą bazylią i płatkami parmezanu.

Zupa jarzynowa a la minestrone – włoska inspiracja w Twojej kuchni

Zupa jarzynowa a la minestrone to prawdziwa eksplozja smaków prosto z włoskiej kuchni. Ten aromatyczny, pełen warzyw bulion to doskonały sposób na sycący i zdrowy posiłek. Podstawą zupy jest wyrazisty rosół z kury Knorr, który nadaje całości głębokiego smaku. Kolorowe warzywa pokrojone w kostkę, chrupiąca kapusta, delikatny makaron i kremowa fasola tworzą harmonijną kompozycję, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Zupa a la minestrone to idealna propozycja dla miłośników kuchni włoskiej oraz osób ceniących sobie proste, ale sycące dania. Sprawdzi się zarówno jako lekki obiad dla całej rodziny, jak i jako rozgrzewający posiłek dla zapracowanych. Dzięki bogactwu warzyw, jest to także świetna opcja dla osób dbających o zdrową dietę.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta aromatyczna zupa doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad, ale może być również gwiazdą nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Latem, gdy warzywa są najświeższe, minestrone zachwyca intensywnością smaków. Zimą natomiast, przygotowana z warzyw z puszki lub mrożonych, staje się rozgrzewającym daniem, które przywołuje wspomnienie letnich dni.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna włoska minestrone nie ma jednego przepisu – każdy region, a nawet każda rodzina ma swoją wersję tej zupy. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa „minestrare”, co oznacza „podawać”. Oryginalnie była to prosta zupa przygotowywana z tego, co akurat było dostępne w kuchni lub ogrodzie.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Dodaj pokrojonego pora i cukinię dla jeszcze bogatszego smaku. Możesz też zastąpić fasolę z przepisu innym jej rodzajem – cannellini lub szparagową. Zupę podawaj posypaną świeżo startym parmezanem i udekorowaną listkami bazylii lub natką pietruszki. Odrobina oliwy z oliwek wlana do talerza tuż przed podaniem nada potrawie autentycznego, śródziemnomorskiego charakteru.

Zostaw komentarz