Składniki:

Karkówka

0.5 kilograma

Pomidory

6 sztuk

Fasolka szparagowa

200 gramów

Pieczarki

10 sztuk

Papryczka pepperoni

1 sztuka

Makaron koraliki

0.5 szklanki

Sos sojowy

1 łyżka

Ostra i słodka papryka w proszku

1 łyżka

Woda

1 litr

Pietruszka zielona

2 łyżki

Węgierska zupa gulaszowa Knorr

1 opakowanie

Bulion warzywny Knorr

1 sztuka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

60 min.

5 os.

Zupa gulaszowo pomidorowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę siekamy w kostkę, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy sosem sojowym, mieszamy i zostawiamy na 10 minut.

Krok 2

W międzyczasie pomidory zdejmujemy ze skórki, usuwamy miąższ, siekamy w kostkę. Fasolkę szparagową tniemy na paski o długości 2 cm, pieczarki w plasterki, peperonii w krążki (ja zastosowałam 1/4 papryczki)

Krok 3

W woku podgrzewamy łyżkę oleju oleju, dodajemy po kolei mięso, oprószamy papryką ostrą i słodką, wsypujemy pepperonii, smażymy na dużym ogniu ok 8-10 minut. Przekładamy do miseczki.

Krok 4

Wok osuszamy, dodajemy łyżkę oleju, nagrzewamy i smażymy pieczarki (doprawiamy szczyptą soli), wsypujemy fasolkę, pomidory i mięso, przesmażamy 5 minut. Zalewamy bulionem sporządzonym z 500 ml wrzątku i Bulionu na włoszczyźnie Knorr oraz zupą gulaszową Knorr zmieszaną z 500 ml zimnej wody, wszystko gotujemy około 20-30 minut (10 minut przed końcem wsypujemy makaron). Gotową potrawę posypujemy pietruszką. Smacznego.

Zupa gulaszowo-pomidorowa z makaronem

Aromatyczna zupa gulaszowo-pomidorowa to doskonałe połączenie sycącego gulaszu i orzeźwiającego smaku pomidorów. Delikatna karkówka, pokrojona w kostkę i zamarynowana w sosie sojowym z przyprawami, stanowi podstawę tego wyjątkowego dania. Świeże pomidory, chrupiąca fasolka szparagowa i aromatyczne pieczarki tworzą harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Ta rozgrzewająca zupa to idealna propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Sprawdzi się zarówno jako pełnowartościowy obiad dla całej rodziny, jak i jako danie dla osób ceniących sobie połączenie tradycyjnego gulaszu z lekkością zupy pomidorowej. Dodatek makaronu sprawia, że jest to posiłek, który zaspokoi nawet największy głód.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zupa gulaszowo-pomidorowa doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również świetna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Dzięki wyrazistemu smakowi będzie też doskonałym daniem na spotkanie z przyjaciółmi.

Czy wiesz, że?

Sekret tej zupy tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa. Krótka marynata w sosie sojowym nadaje karkówce głębszy smak, a smażenie na mocnym ogniu pozwala zachować soczystość. Dodatek papryczki peperoni wprowadza delikatną pikantność, którą można regulować według własnych upodobań.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do tej zupy. Świetnie sprawdzi się z różnymi rodzajami makaronu, a także z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Dla bardziej wyrazistego smaku możesz dodać świeży czosnek lub zioła prowansalskie. Jeśli lubisz kremowe zupy, przed podaniem możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF