Składniki:

Łopatka wieprzowa

500 gramów

Zielony kalafior

1 sztuka

Marchewka baby

2 szklanki

Cebula dymka

1 sztuka

Pieprz do smaku

1 szczypta

Ziele angielskie

2 sztuki

1 listek laurowy

1 sztuka

Olej

2 łyżki

Papryka

2 łyżeczki

Bulionetka warzywna Knorr

1 sztuka

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

1 łyżeczka

easy

łatwe

45 min.

3 os.

Zupa gulaszowa z zielonym kalafiorem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać. Do szybkowara wlać oliwę, wsypać mięso i podsmażyć, dodać cebule, zeszklić. Wsypać ziele angielskie i listek laurowy, paprykę, do smaku pieprz. Zalać wodą, dodać bulionetke. Zamknąć szybkowar i gotować od momentu 'pyknięcia' 30 minut.

Krok 2

Po zredukowaniu ciśnienia otworzyć szybkowar, wsypać marchewki i różyczki kalafiora, uzupełnić objętość zupy wodą. Gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić do smaku delikatem oraz pieprzem.

Zupa gulaszowa z zielonym kalafiorem – rozgrzewający klasyk w nowej odsłonie

Aromatyczna zupa gulaszowa z zielonym kalafiorem to doskonałe połączenie tradycyjnego smaku z nutą świeżości. Delikatne kawałki mięsa, które rozpływają się w ustach, w towarzystwie chrupiących różyczek kalafiora tworzą harmonijne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Zupa gulaszowa z zielonym kalafiorem to idealna propozycja dla całej rodziny. Sycąca i pełna wartości odżywczych przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To doskonały wybór dla osób ceniących tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu oraz dla zabieganych, którzy szukają pożywnego dania na cały dzień.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako rozgrzewający obiad w chłodne dni, jak i jako danie główne podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Zupa gulaszowa z kalafiorem to również świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad, kiedy mamy więcej czasu na przygotowanie wyjątkowego posiłku.

Czy wiesz o tym?

Przygotowanie zupy w szybkowarze znacząco skraca czas gotowania, a mięso staje się wyjątkowo miękkie i soczyste. Zielony kalafior nie tylko dodaje kolorowego akcentu, ale również wzbogaca zupę o cenne składniki odżywcze i delikatny smak, który doskonale komponuje się z wyrazistym charakterem gulaszu.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę o czerwoną paprykę lub cukinię, które dodadzą kolorów i nowych smaków. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj łyżeczkę wędzonej papryki lub odrobinę ostrej papryki. Zupę można podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Zostaw komentarz