Składniki:

Suszone grzyby prawdziwki

100 gramów

Gotowy makaron – łazanki

100 gramów

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

1 sztuka

Cebula

2 sztuki

Marchewka

1 sztuka

Pietruszka

1 sztuka

Seler

0.5 sztuki

Ząbek czosnku

4 sztuki

Szczypiorek

1 pęczek

Pieprz czarny ziarnisty

5 sztuk

Ziele angielskie

4 sztuki

Liść laurowy

2 sztuki

Gałązka tymianku

2 sztuki

Woda

1.5 litra

easy

łatwe

90 min.

6 os.

Zupa grzybowa z łazankami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W osolonej wodzie ugotuj makaron typu łazanki.

Krok 2

W garnku odpowiedniej wielkości umieść obrane, opłukane i posiekane warzywa, zalej całość 1,5 litrem zimnej wody, wsyp suszone grzyby i zagotuj – usuń zebraną pianę, wsyp przyprawy (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, kostkę bulionu grzybowego).

Krok 3

Gotuj na bardzo małym ogniu przez około 50 minut, następnie do zupy wprowadź czosnek i tymianek. Wywar gotuj dodatkowo około 10 minut.

Krok 4

Zupę przecedź i dopraw do smaku niewielką ilością soli, jeśli jest to konieczne. Serwuj w płytkim talerzu z porcją łazanek, posypując na wierzchu posiekanym szczypiorem.

Zupa grzybowa z łazankami – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Esencjonalna i aromatyczna zupa grzybowa z łazankami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Suszone grzyby, gotowane powoli z warzywami i przyprawami, uwalniają swój intensywny aromat, tworząc wyrazisty bulion, który doskonale komponuje się z tradycyjnym makaronem w kształcie kwadratów. Całość, posypana świeżym szczypiorem, stanowi idealne danie na chłodne dni.

Dla kogo?

Zupa grzybowa z łazankami to propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Docenią ją zarówno dorośli, jak i dzieci, które lubią makaron. To także doskonały wybór dla osób poszukujących sycącego, rozgrzewającego dania, które jednocześnie zachwyca głębią smaku i aromatem lasu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta klasyczna zupa świetnie sprawdzi się jako pierwsze danie podczas rodzinnego obiadu. Jest również doskonałą alternatywą dla barszczu z uszkami podczas wigilijnej kolacji. Jej bogaty smak i elegancki wygląd sprawiają, że z powodzeniem można ją podać również podczas przyjęć i uroczystości.

Czy wiesz, że?

Grzyby przed dodaniem do zupy warto sparzyć gorącą wodą i pozostawić do wystygnięcia. Dzięki temu namokną, staną się bardziej miękkie i uwolnią intensywniejszy aromat. Będą też łatwiejsze do pokrojenia. Pamiętaj, że grzyby doskonale komponują się z pieprzem, więc nie żałuj go w tym daniu!

Dla urozmaicenia

Choć prawdziwki są najbardziej cenione przez smakoszy, zupę możesz przygotować również z innych gatunków grzybów – kozaków, maślaków czy podgrzybków. Każdy z nich nada potrawie nieco inny charakter, zachowując jej wyjątkowy, leśny aromat.

Zostaw komentarz