Składniki:

Ziemniaki

4 sztuki

Cebula

1 sztuka

Majeranek

1 łyżeczka

Olej

1 łyżka

Ziele angielskie

2 sztuki

Liść laurowy

2 sztuki

Marchew

1 sztuka

Pieczarki

200 gramów

Bulionetka drobiowa Knorr

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Grubo mielony pieprz

1 łyżka

Udko kurczaka

4 sztuki

Przyprawa do flaków

1 łyżka

easy

łatwe

45 min.

3 os.

Zupa flaczkowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do garnka wlewamy ok 2 litry wody, wkładamy udka kurze, wsypujemy przyprawę uniwersalną, bulionetkę konrr, liść laurowy, ziele angielskie oraz kulki pieprzu. Gotujemy. Po około 20 min dodajemy pokrojoną marchewkę i pokrojone ziemniaki. Gotujemy aż będą miękkie.

Krok 2

Na patelni przesmażamy cebule dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy. Ugotowane udka oczyszczamy z mięsa. Kawałki mięsa wrzucamy do pieczarek na patelnię podsmażamy. Dodajemy przyprawę do flaków, majeranek roztarty w dłoniach, kostkę czosnkową knorr. Mieszamy.

Krok 3

Podsmażamy. Dodajemy chochlę wywaru z gotowanych udek i wlewamy całość do garnka z resztą rosołu. Doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy delikatnie mąką. Serwujemy.

Domowa Zupa Flaczkowa z Kurczakiem

Nasza domowa zupa flaczkowa z kurczakiem to prawdziwa uczta dla podniebienia! Tradycyjny smak w nowoczesnym wydaniu, gdzie zamiast klasycznych flaków używamy delikatnego mięsa z kurczaka. Aromatyczny wywar na udkach, wzbogacony ziołami i przyprawami, stanowi doskonałą bazę tej rozgrzewającej zupy.

Dla kogo?

Zupa flaczkowa z kurczakiem to idealna propozycja dla osób, które cenią tradycyjne smaki, ale preferują lżejszą wersję klasycznego dania. Świetnie sprawdzi się zarówno dla całej rodziny, jak i dla osób, które nie przepadają za tradycyjnymi flakami, a chcą poznać charakterystyczny smak tej zupy.

Na jaką okazję?

Doskonała na niedzielny obiad rodzinny lub jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni. Ta zupa to również świetny pomysł na sycące danie w ciągu tygodnia – wystarczy przygotować większą porcję, a będzie smakować jeszcze lepiej następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna zupa flaczkowa wywodzi się z kuchni staropolskiej i była uznawana za danie regenerujące. Nasza wersja z kurczakiem zachowuje wszystkie walory smakowe oryginału, dzięki odpowiedniej kompozycji przypraw, szczególnie majeranku i przyprawy do flaków, które nadają charakterystyczny aromat.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zupę dodając więcej warzyw – seler, pietruszkę czy por. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeży czosnek zamiast kostki czosnkowej. Zupę można również podać z grzankami czosnkowymi lub świeżą natką pietruszki.

Zostaw komentarz