Składniki:
Ziemniaki
4 sztuki
Cebula
1.5 kilograma
Por
1 sztuka
Masło
2 łyżki
Rosół z kury Knorr
2 sztuki
Ser zółty
4 plastry
Śmietana 12%
0.5 opakowania
Chleb tostowy - kromka
4 sztuki
średnie
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor na maśle. W garnku doprowadzić do wrzenia ok. 2 - 2,5 litra wody, dodać cebulę, ziemniaka pokrojonego w kostkę i pora w plasterki oraz kostki rosołowe. Gotować ok. 15-20 minut, dopóki ziemniaki nie zmiękną.
Krok 2
Sporządzić grzanki. Tostowy chleb pokryć serem, upiec w piekarniku.
Krok 3
Wlej śmietanę do zupy, zagotuj ponownie, zmiksuj częściowo. Część zupy powinna pozostać niezmiksowana.
Krok 4
Na spodzie miseczek umieszczać grzankę z serem i zalewać zupą. Serwować gorące, opcjonalnie posypać parmezanem.
Zupa cebulowa z serową grzanką – klasyka w nowej odsłonie
Aromatyczna zupa cebulowa to prawdziwy symbol kuchni francuskiej, który z powodzeniem zagościł również w polskich domach. Nasza wersja z serową grzanką to idealne połączenie słodkości karmelizowanej cebuli, głębokiego smaku bulionu i chrupiącej grzanki z rozpuszczonym serem.
Dla kogo?
Zupa cebulowa to doskonała propozycja dla miłośników wyrazistych smaków. Sprawdzi się zarówno jako lekki obiad dla całej rodziny, jak i jako elegancka przystawka. Dzięki kremowej konsystencji i bogatemu smakowi zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, a prosta receptura pozwoli przygotować ją nawet początkującym kucharzom.
Na jaką okazję?
Ta rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się w chłodne, jesienne wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i ukoi zmysły. To również świetna propozycja na nieformalny obiad z przyjaciółmi czy rodzinny posiłek w weekend. Serowa grzanka dodaje elegancji, dzięki czemu zupa może być także efektowną przystawką podczas bardziej wyszukanych kolacji.
Czy wiesz, że?
Tradycyjna francuska zupa cebulowa (soupe à l’oignon) ma wielowiekową historię i początkowo była potrawą ubogich. Dziś jest uznawana za klasyk kuchni francuskiej, a jej sekret tkwi w długim karmelizowaniu cebuli, co nadaje zupie charakterystyczny, słodkawy smak i głęboki kolor.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z rodzajami sera na grzankę – świetnie sprawdzi się gruyère, ementaler lub gouda. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do zupy łyżkę białego wina lub kieliszek sherry. Możesz też wzbogacić zupę dodatkiem świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu.