Składniki:
Woda
1 litr
Pieprz
1 szczypta
Masło
1 łyżka
Cebula czerwona
1 sztuka
Francuska zupa cebulowa Knorr
1 sztuka
Cebula biała
1 sztuka
Olej z pestek winogron
2 łyżki
Słodka śmietana 18%
1 szklanka
Por biała część
1 sztuka
Cebula cukrowa
1 sztuka
Szczypiorek drobny pokrojony
2 łyżki
Prażona cebulka
2 łyżki
Delicat przyprawa w płynie do smaku
1 łyżeczka
łatwe
30 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W naczyniu z grubym dnem podgrzać olej. Dodać drobno posiekaną cebulę i por. Podsmażać mieszając, aż staną się szkliste.
Krok 2
Dołożyć masło. Wlać wodę. Wsypać prażoną cebulkę. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 3
Dodać zupę z saszetki - zamieszać i gotować na wolnym ogniu 10 minut. Dodać śmietankę. Przyprawić do smaku Delikatem i pieprzem.
Krok 4
Serwować czystą do picia, z groszkiem ptysiowym, małymi grzankami, grzankami zapiekanymi z serem (w odmianie francuskiej) lub pasztecikami (drożdżowymi, z ciasta francuskiego) z nadzieniem cebulowym lub mięsnym. Osobiście najbardziej lubię ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.
Krok 5
Jeżeli pragniemy przygotować w odmianie wykwintnej to zamiast wody zastosujmy wywar z kurczaka i dodajmy 1/3 szklanki białego półsłodkiego wina.
Zupa cebulowa Buni – tradycyjny smak w nowoczesnym wydaniu
Zupa cebulowa Buni to klasyczne danie, które rozgrzewa i koi zmysły. Przygotowanie rozpoczyna się od zeszklenia drobno pokrojonej cebuli i pora na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie. Dodanie masła nadaje zupie aksamitności, a prażona cebulka wzbogaca smak. Po zalaniu wodą i zagotowaniu, dodajemy zupę z torebki, gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, a następnie zabielamy śmietanką. Doprawienie Delikatem i pieprzem dopełnia kompozycję smakową.
Dla kogo?
Ta aromatyczna zupa idealnie sprawdzi się dla miłośników tradycyjnych smaków. Jest doskonałym wyborem zarówno dla seniorów ceniących klasyczne potrawy, jak i dla młodszych pokoleń, które chcą odkryć smaki dzieciństwa swoich dziadków. Łagodny, ale wyrazisty smak zadowoli każdego domownika.
Na jaką okazję?
Zupa cebulowa Buni to doskonały wybór na chłodne, jesienne wieczory lub zimowe popołudnia. Sprawdzi się jako rozgrzewająca przystawka podczas rodzinnego obiadu, ale także jako samodzielne danie na codzienny posiłek. Jest również świetną propozycją na nieformalne spotkania z przyjaciółmi.
Czy wiesz o tym?
Tradycyjna zupa cebulowa ma francuskie korzenie, gdzie znana jest jako „soupe à l’oignon”. W wersji francuskiej podaje się ją z zapiekanymi grzankami z serem. Cebula zawiera cenne składniki odżywcze, w tym witaminę C i przeciwutleniacze, które wspierają odporność organizmu.
Dla urozmaicenia
Zupę można podawać na różne sposoby: z groszkiem ptysiowym, drobnymi grzankami, grzankami zapiekanymi z serem lub pasztecikami z farszem cebulowym czy mięsnym. Dla smakoszy polecamy wersję luksusową – zamiast wody użyj bulionu drobiowego i dodaj 1/3 szklanki białego półsłodkiego wina. Doskonale smakuje również ze słonymi ciasteczkami francuskimi z kminkiem.