Składniki:

Wołowina na zrazy

4 plastry

Cebula

2 sztuki

Rosół wołowy Knorr

1 sztuka

Musztarda sarepska

1 łyżka

Boczek wędzony

4 plastry

Ogórek konserwowy lub kiszony (pokrojony w słupki)

1 sztuka

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

medium

średnie

60 min.

4 os.

Zrazy wołowe w sosie cebulowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wołowinę ubij na bardzo cienkie plastry. Przypraw z jednej strony pieprzem.

Krok 2

Potem posmaruj musztardą, na to połóż plaster boczku i ćwiartkę ogórka.

Krok 3

Całość zwiń ściśle i połącz wykałaczkami, posyp mąką, a następnie przysmaż na oleju.

Krok 4

Wrzuć cebulę pokrojoną w piórka i przysmaż ją razem z mięsem.

Krok 5

Potem wlej do garnka 500 ml wody, doprowadź do wrzenia, dodaj kostkę rosołową wołową Knorr, która poprawi smak dania. Następnie duś zrazy aż staną się miękkie (około 1 godziny). Pamiętaj, aby przed serwowaniem wyciągnąć wykałaczki. Gotowe zrazy serwuj z ulubioną kaszą.

Tradycyjne Zrazy Wołowe w Aromatycznym Sosie Cebulowym

Odkryj klasykę polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu! Nasze zrazy wołowe w sosie cebulowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. Soczyste płaty wołowiny, starannie rozbite na cienkie plastry, skrywają w sobie aromatyczne nadzienie z chrupiącego ogórka i wędzonego boczku. Całość otulona jest aksamitnym sosem cebulowym, który nabiera głębi dzięki kostce rosołowej Knorr.

Dla kogo?

Idealne danie dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej i smakoszy wołowiny. Zrazy wołowe sprawdzą się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. To propozycja dla osób ceniących sobie klasyczne smaki w eleganckiej odsłonie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zrazy wołowe doskonale sprawdzą się na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, ale również na bardziej wyjątkowe okazje. To danie, które z powodzeniem zaserwujesz podczas uroczystej kolacji czy świątecznego spotkania. Podane z kaszą gryczaną i buraczkami tworzą kompozycję godną najlepszych restauracji.

Czy wiesz, że?

Zrazy to jedno z najstarszych dań polskiej kuchni szlacheckiej, znane już w XVI wieku. Nazwa pochodzi od słowa „zrazić”, czyli odciąć kawałek mięsa. Tradycyjnie przygotowywane były z dziczyzny, a dziś najczęściej wykorzystuje się do nich wołowinę.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem dodając suszone grzyby, paprykę konserwową lub ser żółty. Zrazy świetnie komponują się nie tylko z kaszą, ale również z purée ziemniaczanym, kluskami śląskimi czy makaronem. Do sosu możesz dodać łyżkę śmietany lub kieliszek czerwonego wina dla wzbogacenia smaku.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF