Składniki:

Pieprz

0.5 łyżeczki

Ziemniaki (najlepiej młode i małe)

1 kilogram

Zielone oliwki

10 sztuk

Oliwa

3 łyżki

Suszone oregano

1 łyżeczka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Skórka otarta z cytryny

2 szczypty

Feta

200 gramów

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Ziołowe ziemniaki z fetą na styl grecki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do półmiękkości. Pokrój w plastry. Umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch połóż pokrojone w plasterki oliwki i pokrojoną w kosteczki fetę.

Krok 2

Oliwę wymieszaj ze skórką z cytryny, oregano, pieprzem i przyprawą w kostkach Knorr. Polej tym ziemniaki.

Krok 3

Naczynie umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piecz przez 35-45 minut.

Ziołowe ziemniaki z fetą na styl grecki

Odkryj smak słonecznej Grecji w swoim domu dzięki tym aromatycznym ziemniakom z fetą! Delikatne ziemniaki w mundurkach, ugotowane na półmiękko i pokrojone w plastry, stanowią doskonałą bazę dla intensywnych smaków śródziemnomorskich. Soczyste oliwki i kremowa feta nadają potrawie autentycznego charakteru, a oliwa z oliwek wzbogacona świeżą skórką cytrynową i oregano tworzy niezapomniany aromat.

Dla kogo?

Ta prosta, a jednocześnie wyrafinowana potrawa spodoba się zarówno miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej, jak i osobom poszukującym nowych smaków. Jest idealna dla wegetarian ceniących pełnowartościowe posiłki oraz dla wszystkich, którzy pragną szybko przygotować coś wyjątkowego bez zbędnych komplikacji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ziołowe ziemniaki z fetą sprawdzą się jako samodzielne danie na lekki obiad lub kolację. Mogą też stanowić doskonały dodatek do grillowanych mięs podczas rodzinnego spotkania. To również świetna propozycja na przyjęcie w stylu greckim – kolorowa, aromatyczna i efektowna.

Czy wiesz, że?

Feta to tradycyjny grecki ser wytwarzany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Oryginalna feta ma chronioną nazwę pochodzenia w Unii Europejskiej i może pochodzić wyłącznie z określonych regionów Grecji. Jej słonawy, lekko kwaśny smak doskonale komponuje się z ziemniakami i ziołami.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawę o pomidorki koktajlowe, czosnek lub świeżą bazylię. Spróbuj dodać odrobinę miodu do oliwy, aby uzyskać interesujący kontrast słodko-słony. Dla bardziej wyrazistego smaku, posyp danie przed podaniem świeżo posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF