Składniki:

Ziemniaki

6 sztuk

Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr

1 opakowanie

Śmietana 36%

250 mililitrów

Margaryna

1 łyżka

Natka pietruszki

1 łyżka

Ser żółty starty

4 łyżki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Ziemniaki zapiekane z serem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plasterki.

Krok 2

W misce wymieszaj zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Dodaj natkę, a potem połącz całość z pokrojonymi ziemniakami.

Krok 3

Cztery miseczki do bulionu posmaruj margaryną i wypełnij ziemniakami.

Krok 4

Górę każdej zapiekanki obsyp tartym serem i nakryj folią aluminiową. Naczynia umieść w rozgrzanym do 150 °C piekarniku i piecz przez 45 minut. Na kilka minut przed zakończeniem pieczenia usuń folię i zapiecz ponownie. Serwuj jako dodatek do gorących dań.

Eleganckie Ziemniaki Zapiekane z Serem

Odkryj nowy wymiar klasycznego dodatku do obiadu! Nasze ziemniaki zapiekane z serem to propozycja, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Delikatne plastry ziemniaków otulone kremowym sosem serowym i zapieczone do złocistej perfekcji tworzą harmonijną kompozycję smaków, która wznosi zwykłe ziemniaki na wyższy poziom kulinarnych doznań.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni poszukujących odrobiny elegancji na talerzu. Przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które zwykle niechętnie sięgają po ziemniaki w tradycyjnej formie. Kremowa konsystencja i wyrazisty serowy smak sprawią, że nikt nie oprze się tej wyjątkowej propozycji.

Na jaką okazję?

Te wyjątkowe ziemniaki podane w eleganckich bulionówkach będą ozdobą świątecznego stołu lub uświetnią rodzinny obiad. Sprawdzą się również podczas przyjęć, gdy chcesz zaskoczyć gości nietuzinkową formą podania tradycyjnego dodatku. Ich indywidualna porcja w bulionówce nadaje potrawie wyjątkowego charakteru.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania najlepiej wybierać odmiany ziemniaków o niższej zawartości skrobi, takie jak gala lub wigry. Dzięki temu ziemniaki zachowają swój kształt podczas pieczenia i nie rozpadną się. Sekret wyjątkowego smaku tkwi w połączeniu gęstej śmietany z błyskawicznym sosem serowym oraz świeżą natką pietruszki.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić podstawowy przepis dodając do ziemniaków podsmażony boczek, cebulkę lub ulubione zioła. Dla bardziej wyrazistego smaku wypróbuj różne rodzaje serów – ostry cheddar, aromatyczny gruyère lub delikatny ser kozi nadadzą potrawie zupełnie nowy charakter.

Zostaw komentarz