Składniki:

Ziemniaki średniej wielkości

8 sztuk

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

2 łyżki

Ząbek czosnku

1 sztuka

Ziarna kopru włoskiego

1 łyżka

Kwaśna śmietana

200 mililitrów

Szczypiorek

1 pęczek

Oliwa

0.5 szklanki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i zostaw w skórce.

Krok 2

Wszystkie przekrój na połówki, skrop oliwą, posyp nasionami kopru oraz przyprawą Knorr.

Krok 3

Potem owiń ziemniaki, parami połówek, w aluminiową folię.

Krok 4

Ziemniaki piecz w rozżarzonych węglach albo umieść w piekarniku na około 30 minut

Krok 5

Po usmażeniu zdejmij folię i serwuj z sosem śmietanowym posypane pokrojonym szczypiorem.

Krok 6

Przygotowanie sosu. Czosnek zetrzyj na tarce i wymieszaj ze śmietaną.

Ziemniaki z koprem włoskim i śmietaną – prosty przepis na wyjątkową przekąskę

Ziemniaki z koprem włoskim to doskonała propozycja dla miłośników prostych, ale wyrazistych smaków. Starannie wyszorowane ziemniaki w skórce, przekrojone na pół i skropione oliwą, nabierają wyjątkowego aromatu dzięki ziarnom kopru włoskiego i przyprawie Knorr. Zawinięte w folię aluminiową i grillowane w węglach lub pieczone przez około 30 minut, stają się miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Podane z delikatnym sosem śmietanowym z dodatkiem czosnku i posypane świeżym szczypiorem, tworzą harmonijne połączenie smaków.

Dla kogo?

Ta potrawa idealnie sprawdzi się zarówno dla wegetarian poszukujących sycącego dania, jak i dla miłośników klasycznej kuchni w nowoczesnym wydaniu. To również świetna propozycja dla zabieganych osób – przygotowanie jest proste, a efekt zaskakująco wyrafinowany.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ziemniaki z koprem włoskim doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie na nieformalny obiad lub jako wyjątkowy dodatek do dania głównego podczas rodzinnego grilla. To również świetna propozycja na kolację z przyjaciółmi czy weekendowy lunch.

Czy wiesz, że?

Koper włoski, znany również jako fenkuł, nie tylko nadaje potrawom charakterystyczny anyżkowy aromat, ale także wspomaga trawienie. W połączeniu z ziemniakami tworzy nie tylko smaczne, ale i zdrowe danie.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do sosu śmietanowego – świetnie sprawdzi się dodatek posiekanego koperku, szczypiorku lub odrobiny chrzanu. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed zawinięciem w folię, posyp ziemniaki odrobiną wędzonej papryki lub płatkami chili.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF