Składniki:

Duże ziemniaki

5 sztuk

Przyprawa do ziemniaków Knorr

2 łyżki

Majonez Hellmann's Babuni

3 łyżki

Jogurt naturalny

3 łyżki

Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr

1 opakowanie

Papryka ostra w proszku, mielona

1 łyżeczka

Sok z 1 cytryny

Oliwa z oliwek

4 łyżki

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Ziemniaki po hiszpańsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki starannie obmyj i potnij w plastry o grubości 2 cm.

Krok 2

Każdy plaster delikatnie natnij końcówką noża i skrop oliwą z oliwek. Potem ziemniaki posyp przyprawami Knorr.

Krok 3

Tak przygotowane krążki ziemniaków piecz w temperaturze 180 °C przez 20 minut. Po upieczeniu skrop ziemniaki sokiem cytrynowym.

Krok 4

W miseczce wymieszaj majonez, jogurt oraz sos czosnkowy Knorr. Ugotowane ziemniaki serwuj z przygotowanym sosem.

Ziemniaki po hiszpańsku – chrupiąca przekąska z aromatycznym sosem

Odkryj nowy wymiar smaku ziemniaków! Nasze ziemniaki po hiszpańsku to propozycja dla wszystkich, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnych purée czy gotowanych ziemniaków. Grube plastry ziemniaków, delikatnie nacięte, skropione oliwą i przyprawione aromatycznymi przyprawami Knorr, zyskują podczas pieczenia złocistą, chrupiącą skórkę i pozostają soczyste w środku. Skropione sokiem z cytryny po upieczeniu nabierają orzeźwiającego charakteru, a podane z kremowym sosem czosnkowym stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Dla kogo?

Ziemniaki po hiszpańsku to doskonała propozycja zarówno dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, jak i dla osób poszukujących prostych, ale efektownych dodatków do codziennych posiłków. Sprawdzą się również jako samodzielna przekąska na wieczór filmowy czy podczas spotkania z przyjaciółmi.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta potrawa świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs i ryb podczas rodzinnego obiadu czy kolacji. Możesz je również podać jako alternatywę dla frytek podczas nieformalnych spotkań. Ziemniaki po hiszpańsku będą też doskonałym uzupełnieniem dań z grilla podczas letnich spotkań w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Do przygotowania talarków ziemniaczanych najlepiej wybierać twarde odmiany ziemniaków, takie jak lord czy denar, które zawierają mało skrobi i nie kruszą się podczas pieczenia. Możesz również użyć odmian ogólnoużytkowych, jak irga. Nacięcie każdego talarka przed pieczeniem sprawia, że lepiej wchłaniają smak przypraw i oliwy.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z przyprawami! Oprócz mieszanki do ziemniaków możesz dodać ostrą paprykę, rozmaryn czy tymianek. Sos czosnkowy możesz wzbogacić posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem, a dla bardziej wyrazistego smaku dodaj odrobinę startego parmezanu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF