Składniki:

Małe młode ziemniaki

8 sztuk

Przyprawa do kurczaka Knorr

1 łyżka

Duże krewetki

8 sztuk

Liście sałaty

2 sztuki

Masło

1 łyżka

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Ziemniak zawijany krewetką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz ziemniaki i ugotuj w delikatnie osolonej wodzie. Ostudź.

Krok 2

Ziemniaki włóż w krewetki i połącz wykałaczkami. Serwuj na liściach sałaty. * Trzeba pilnować, aby masło nie przypaliło się, w przeciwnym razie danie będzie niesmaczne i szkodliwe dla zdrowia.

Krok 3

Rozgrzej masło na patelni i podsmaż zamarynowane krewetki. Odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Krewetki posyp przyprawą Knorr.

Ziemniak zawijany krewetką – elegancka przekąska w prostym wydaniu

Delikatne krewetki owinięte wokół kremowych ziemniaków tworzą niezwykłe połączenie smaków morza i ziemi. Ta prosta, a jednocześnie wytworna przekąska zachwyci każdego, kto szuka czegoś wyjątkowego na swoim stole. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników – ziemniaki powinny być ugotowane al dente, a krewetki delikatnie podsmażone na maśle z dodatkiem aromatycznej przyprawy Knorr.

Dla kogo?

Ziemniaki zawijane krewetkami to doskonała propozycja dla miłośników owoców morza, którzy cenią sobie niebanalne połączenia smakowe. Sprawdzą się zarówno jako przekąska dla dorosłych, jak i sposób na przekonanie najmłodszych do spróbowania krewetek w przystępnej formie. To także świetna opcja dla osób na diecie wysokobiałkowej, które szukają lekkiej, ale sycącej przekąski.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta elegancka przekąska idealnie sprawdzi się podczas przyjęć koktajlowych, jako starter przed głównym daniem lub element większego bufetu. Podane na liściach sałaty ziemniaki zawijane w krewetki prezentują się niezwykle efektownie, mimo prostoty wykonania. To doskonały wybór na spotkania rodzinne, imprezy firmowe czy romantyczną kolację we dwoje.

Czy wiesz, że?

Krewetki są nie tylko smaczne, ale także niezwykle zdrowe – zawierają wysokiej jakości białko, witaminy z grupy B oraz selen i jod. Połączenie ich z ziemniakami bogatymi w potas i witaminę C tworzy przekąskę o wysokiej wartości odżywczej. Pamiętaj jednak, by masło, na którym smażysz krewetki, nie przypaliło się – wpłynie to negatywnie zarówno na smak, jak i wartości zdrowotne potrawy.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak tej przekąski dodając do krewetek świeże zioła – szczególnie dobrze sprawdzi się koperek lub estragon. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed podaniem skrop całość sokiem z cytryny lub limonki. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do marynaty krewetek odrobinę chili.

Zostaw komentarz