Składniki:
Ziemniaki
0.5 kilograma
Cebula
2 sztuki
Przecier pomidorowy
1 sztuka
Marchewka
1 sztuka
Por
0.5 sztuki
Ser żółty
10 dekagramów
Pietruszka
1 sztuka
Puszka pomidorów pelati
1 sztuka
Czosnek
1 sztuka
Mięso mielone z indyka
0.5 kilograma
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotować 0,5 kg ziemniaków.
Krok 2
Potem smażymy mielone na małym ogniu, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula stanie się szklista wsypujemy włoszczyznę pokrojoną w paski. Dalej dodajemy pomidory pelati i koncentrat. Doprawiamy przyprawami: oregano, bazylią oraz pieprzem. Na końcu wrzucamy 3 duże ząbki czosnku i dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3
Po przygotowaniu mięsa, ugotowane uprzednio ziemniaki tniemy na plastry i układamy warstwami - naprzemiennie z mięsem mielonym w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4
Po umieszczeniu wszystkich warstw w naczyniu, na wierzch układamy plastry sera. Całość umieszczamy na ok. 15-20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st.
Ziemniaczki a’la Lasagne – Domowa Uczta w Nowej Odsłonie
Kto nie kocha lasagne? A co, gdyby zamienić makaron na soczyste plastry ziemniaków? Nasze ziemniaczki a’la lasagne to przepis, który łączy tradycyjne smaki w zupełnie nowym wydaniu. Delikatne warstwy ziemniaków przeplatane aromatycznym mięsem mielonym i przykryte złocistą kołderką sera tworzą danie, które zachwyci całą rodzinę.
Dla kogo?
Ziemniaczki a’la lasagne to idealna propozycja dla miłośników domowych, sycących potraw. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i gdy szukasz pomysłu na wykorzystanie ziemniaków w niebanalny sposób. To danie, które pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci – trudno oprzeć się połączeniu chrupiącego sera i soczystego mięsa!
Na jaką okazję?
Ten przepis doskonale sprawdzi się na niedzielny obiad, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. To również świetna propozycja na przyjęcie w gronie przyjaciół – możesz przygotować je wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Ziemniaczki a’la lasagne pięknie prezentują się na stole i z pewnością wywołają zachwyt gości.
Czy wiesz, że?
Łączenie ziemniaków z mięsem to tradycja znana w wielu kuchniach świata. Nasz przepis to polska interpretacja włoskiej klasyki, która dowodzi, że kulinarne fuzje mogą przynieść zaskakująco pyszne rezultaty. Dodatek ziół takich jak oregano i bazylia nadaje potrawie charakterystyczny, śródziemnomorski aromat.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do tego dania – spróbuj dodać pieczarki do mięsa lub warstwę szpinaku między ziemniakami. Dla wegetarian świetnie sprawdzi się wersja z soczewicą zamiast mięsa mielonego. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do mięsa odrobinę chili lub papryczki jalapeno.