Składniki:

Pomidor (ok. 80 g)

1 sztuka

Ogórek świeży

1 sztuka

Pieczarki

4 sztuki

Oliwki czarne lub zielone bez pestek

8 sztuk

Cebula dymka

2 sztuki

Ser feta w kostkach

12 sztuk

Sałata lodowa

Sałata masłowa liście

4 sztuki

Szczypiorek posiekany

2 łyżki

Sok z cytryny

50 mililitrów

Oliwa

150 mililitrów

Ząbki czosnku

3 sztuki

Musztarda francuska

1 łyżeczka

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

easy

łatwe

15 min.

3 os.

Grillowana sałatka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałaty przepłukałam, podarłam na kawałki i umieściłam w dużej salaterce. Warzywa i pieczarki pocięłam na duże kawałki i wraz z oliwkami nałożyłam na długą wykałaczkę i upiekłam na grillu. Gotowe zdjęłam z patyczków i dodałam na sałatę. Szczypiorek drobno posiekałam i obsypałam sałatkę. Po chwili dodałam jeszcze odcedzony ser feta.

Krok 2

Sporządziłam sos vinegrette. Wszystkie komponenty sosu włożyłam do słoika. Starannie zakręciłam i kilkanaście razy energicznie potrząsnęłam słoikiem, by składniki się połączyły.

Krok 3

Tak przygotowanym sosem skropiłam sałatkę. Oczywiście nie całym. Zużyłam 4-5 łyżek, a pozostałą część umieściłam w zakręconym słoiku w lodówce.

Grillowana Sałatka z Warzywami i Fetą

Lekka, kolorowa i pełna letnich smaków grillowana sałatka to doskonała propozycja na ciepłe dni. Świeże liście sałaty stanowią bazę dla aromatycznych, grillowanych warzyw, które nabierają niepowtarzalnego, lekko wędzonego smaku. Soczyste kawałki warzyw i pieczarek, przygotowane na grillu, w połączeniu z kremową fetą i oliwkami tworzą harmonijną kompozycję smaków i tekstur. Całość skropiona domowym sosem vinegrette to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników lekkich, ale sycących posiłków. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie dla wegetarian, jak i jako dodatek do grillowanych mięs dla osób preferujących bardziej treściwe posiłki. Dzięki prostocie przygotowania i wyrazistemu smakowi zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta sałatka będzie gwiazdą każdego letniego grillowania czy pikniku. Doskonale sprawdzi się również jako lekka kolacja w ciepły wieczór lub jako efektowny dodatek do niedzielnego obiadu. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem, dodając sos dopiero przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Grillowanie warzyw nie tylko nadaje im wyjątkowy smak, ale również zachowuje większość wartości odżywczych. Dodatkowo, domowy sos vinegrette przechowywany w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce zachowuje świeżość przez kilka dni i może być wykorzystany do innych sałatek.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o grillowany halloumi zamiast fety lub dodać grillowane owoce, jak brzoskwinie czy nektarynki. Eksperymentuj z ziołami w sosie vinegrette – świeża bazylia, rozmaryn czy tymianek nadadzą potrawie nowy wymiar smakowy.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF