Składniki:
Marchew
2 sztuki
Żeberka wieprzowe
600 gramów
Rosół wołowy Knorr
2 sztuki
Ogórek kiszony
1 sztuka
łatwe
90 min.
6 os.

Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Żeberka myjemy i odsączamy. Rosół wołowy knorr kruszymy do miski, wlewamy oliwę z oliwek i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Krok 2
Żeberka umieszczamy w marynacie na 20 minut i wstawiamy do lodówki
Krok 3
Umieszczamy żeberka w naczyniu żaroodpornym. Układamy je jedno przy drugim i polewamy marynatą. Na górę kładziemy marchewkę i zalewamy marynatą. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 70 minut, podlewając wodą.
Soczyste żeberka z zapiekaną marchewką
Delikatne, rozpływające się w ustach żeberka w towarzystwie słodkiej, karmelizowanej marchewki to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekret tej potrawy tkwi w aromatycznej marynacie na bazie rosołu wołowego Knorr, która nadaje mięsu głębokiego smaku i sprawia, że staje się ono niezwykle soczyste.
Dla kogo?
Danie idealne dla miłośników klasycznej kuchni domowej w nowoczesnym wydaniu. Żeberka z zapiekaną marchewką to propozycja dla całej rodziny – dzieci pokochają słodkawy smak marchewki, a dorośli docenią głębię smaku mięsa. To również świetna opcja dla osób, które cenią sobie proste przygotowanie i minimalne zaangażowanie w proces gotowania.
Na jaką okazję?
Doskonały wybór na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, ale również na spotkanie z przyjaciółmi. Żeberka z marchewką sprawdzą się zarówno podczas kameralnych kolacji, jak i większych uroczystości. To także świetna propozycja na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego.
Czy wiesz, że?
Marchew podczas długiego pieczenia nabiera słodkiego, karmelowego smaku, który doskonale komponuje się z intensywnym aromatem żeberek. Dodatkowo, marchew jest bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem i wspiera zdrowie oczu.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o inne warzywa korzeniowe – pietruszka, seler czy pasternak będą doskonałym uzupełnieniem. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do marynaty świeże zioła – rozmaryn lub tymianek. Jeśli lubisz pikantne potrawy, nie wahaj się dodać odrobiny ostrej papryki lub chili.
