Składniki:

Żeberka

4 sztuki

Fix Smaki Świata Kurczak po Szanghajsku

1 opakowanie

Cebula

3 sztuki

Sos sojowy

3 łyżki

Ocet winny

3 łyżki

Miód

2 łyżki

Czosnek ząbek

3 sztuki

Woda

50 mililitrów

Ryż

200 gramów

medium

średnie

60 min.

4 os.

Żeberka po chińsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żeberka opłucz, wysusz i podziel na porcje, na przykład przecinając co drugą kość.

Krok 2

W misce połącz wodę, sos sojowy, ocet i miód. Następnie wsyp Fix Knorr i wszystko starannie wymieszaj.

Krok 3

Umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fix żeberka, ćwiartki cebuli i posiekany czosnek. Zalej wszystko wcześniej przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj i szczelnie zamknij woreczek.

Krok 4

Piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu Fix. Po upieczeniu żeberka serwuj razem z wytworzonym sosem, upieczoną cebulą oraz ryżem ugotowanym na sypko.

Żeberka po chińsku – orientalna uczta dla zmysłów

Soczyste, aromatyczne i obłędnie miękkie – takie właśnie są żeberka po chińsku. To danie, które łączy w sobie głębię azjatyckich smaków z delikatnością mięsa odchodzącego od kości. Sekret tkwi w marynacie, gdzie sos sojowy spotyka się z octem i słodyczą miodu, tworząc idealną równowagę smaków. Żeberka przygotowane w specjalnym woreczku do pieczenia zachowują wszystkie aromaty, a towarzysząca im cebula i czosnek dopełniają całości, nadając potrawie charakterystyczny, orientalny charakter.

Dla kogo?

Żeberka po chińsku to propozycja nie tylko dla miłośników kuchni azjatyckiej. Każdy, kto ceni sobie intensywne smaki i miękkość mięsa, będzie zachwycony tym daniem. To również świetna opcja dla osób, które szukają prostego, ale efektownego przepisu – przygotowanie nie wymaga skomplikowanych technik kulinarnych, a efekt zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta orientalna potrawa sprawdzi się zarówno na nieformalną kolację z przyjaciółmi, jak i na rodzinny obiad w weekend. Żeberka po chińsku mogą być także ciekawą propozycją na przyjęcie w stylu azjatyckim lub bufet, gdzie goście sami komponują swoje porcje z dodatkiem ryżu i warzyw.

Czy wiesz, że?

Tradycyjne chińskie żeberka często przygotowuje się techniką podwójnego gotowania – najpierw są one blanszowane, a następnie duszone w aromatycznym sosie. Nasza wersja upraszcza ten proces, zachowując jednak esencję smaku dzięki pieczeniu w woreczku, które pozwala na koncentrację wszystkich aromatów.

Dla urozmaicenia

Podaj żeberka z jaśminowym ryżem lub makaronem ryżowym. Możesz też urozmaicić danie, dodając do marynaty świeży imbir lub płatki chili dla pikanterii. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem i świeżą kolendrą, a dla kontrastu tekstur dodaj prażone orzeszki ziemne.

Zostaw komentarz