Składniki:

Żeberka

800 gramów

Przyprawa do mięs Knorr

2 łyżki

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Cebula

1 sztuka

Seler

1 sztuka

Marchewki

3 sztuki

Namoczona dzień wcześniej fasola

200 gramów

Koncentrat pomidorowy

2 łyżki

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Majeranek

20 gramów

Masło

Olej

Sól

1 szczypta

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Żeberka duszone w warzywach

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel żeberka na kawałki. Oprósz przyprawą Knorr i suszonym majerankiem. Potem przyrumień mięso na złoty kolor i dopraw pieprzem oraz szczyptą soli.

Krok 2

Cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na 2 łyżkach masła, dołóż do mięsa i zalej wodą. Trzeba pilnować, aby masło się nie przypaliło, w przeciwnym razie potrawa będzie niesmaczna i szkodliwa. Dodaj kostkę Rosołu z kury Knorr i duś pod przykryciem około 45 minut.

Krok 3

Ugotuj uprzednio namoczoną fasolę, marchew i seler zetrzyj na dużej tarce i zrumień na 2 łyżkach masła. Dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego, podsmaż i przenieś do żeberek.

Krok 4

Dodaj również fasolę do mięsa. Gotuj przez kolejne 20 minut. Serwuj z chlebem.

Żeberka duszone w warzywach – domowy comfort food

Soczyste żeberka duszone w aromatycznych warzywach to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie, które łączy w sobie delikatność mięsa z intensywnym smakiem warzyw i przypraw. Żeberka najpierw marynowane w mieszance przypraw Knorr i majeranku, a następnie powoli duszone, zachowują swoją soczystość i nabierają głębokiego smaku.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni domowej. Żeberka duszone w warzywach zadowolą każdego, kto ceni sobie pełne smaku, sycące posiłki. To propozycja dla całej rodziny – zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci, które pokochają delikatne mięso odchodzące od kości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Doskonałe na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, gdy mamy więcej czasu na przygotowanie posiłku. Sprawdzi się również jako rozgrzewające danie w chłodne, jesienne wieczory. Możesz też zaskoczyć gości tym klasycznym, ale zawsze docenianym daniem podczas nieformalnych spotkań.

Czy wiesz, że?

Powolne duszenie żeberek to sekret ich wyjątkowej delikatności. Dzięki tej metodzie mięso staje się tak miękkie, że niemal samo odchodzi od kości. Dodatek fasoli wzbogaca potrawę o białko roślinne i błonnik, czyniąc ją jeszcze bardziej wartościową i sycącą.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami – spróbuj dodać paprykę, cukinię lub groszek. Zamiast chleba podaj danie z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Dla bardziej wyrazistego smaku, przed duszeniem możesz zamarynować żeberka na noc w mieszance przypraw, wina i czosnku.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF