Składniki:

Sól

1 szczypta

Gałka muszkatołowa

1 szczypta

Śmietana 18%

1 szklanka

Masło

4 łyżki

Czosnek ząbki

3 sztuki

Mrożony szpinak w liściach

45 dekagramów

Makaron świderki

40 dekagramów

Biały pieprz

1 szczypta

Śmietana kremówka

0.5 szklanki

Ser rokpol

20 dekagramów

medium

średnie

45 min.

4 os.

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak przesmaż na rozgrzanej oliwie*.

Krok 2

Rozgnieć czosnek, dołóż do szpinaku i ogrzewaj przez 3 minuty.

Krok 3

Dodaj obie śmietany, dopraw gałką i białym pieprzem. Duś przez 3 minuty.

Krok 4

Ugotuj makaron i odcedź.

Krok 5

Na spód naczynia żaroodpornego nałóż parę łyżek sosu, umieść makaron i zalej pozostałym sosem. Posyp pokruszonym rokpolem.

Krok 6

Piecz przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. *Trzeba pilnować, aby masło nie przypaliło się, bo inaczej danie będzie niesmaczne i szkodliwe dla zdrowia.

Kremowa Zapiekanka Makaronowa ze Szpinakiem

Odkryj klasykę w nowym wydaniu! Nasza zapiekanka łączy delikatny makaron z aksamitnym sosem szpinakowym i wyrazistym serem rokpol. To danie, które zachwyca prostotą przygotowania i bogatym smakiem.

Dla kogo?

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem to idealna propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają kremowy sos i makaron, a dorośli docenią głębię smaku, jaką nadaje rokpol. To również świetna opcja dla wegetarian szukających sycącego i pełnowartościowego dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować ją wcześniej i odgrzać przed podaniem, co czyni ją idealną propozycją na zabiegane dni. Podana z prostą sałatką stanie się kompletnym posiłkiem.

Czy wiesz, że?

Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza i witamin. W połączeniu z nabiałem tworzy nie tylko pyszne, ale i odżywcze danie. Pamiętaj, by delikatnie podsmażyć szpinak na maśle – zbyt wysoką temperatura może sprawić, że masło się przypali, co niekorzystnie wpłynie na smak całej potrawy.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zapiekankę o podsmażone pieczarki, kawałki kurczaka lub suszone pomidory. Rokpol możesz zastąpić innym serem pleśniowym lub mieszanką serów. Dla ostrzejszego smaku dodaj szczyptę chili lub więcej czosnku do sosu szpinakowego.

Zostaw komentarz