Składniki:

Makaron tagliatelle

300 gramów

Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr

1 opakowanie

Udko z kurczaka bez kości

6 sztuk

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

2 łyżeczki

Papryka czerwona

1 sztuka

Cukinia

0.5 sztuki

Cebula czerwona

2 sztuki

Pieczarki

10 sztuk

Śmietana

300 mililitrów

Oliwa z oliwek

4 łyżki

Mozzarella

1 opakowanie

Świeża bazylia

1 pęczek

easy

łatwe

35 min.

4 os.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w osolonej wrzącej wodzie. Odcedź. Warzywa potnij na drobniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i przypraw przyprawą do kurczaka.

Krok 2

Całość przenieś do naczynia żaroodpornego, posyp na wierzchu startym serem i umieść w rozgrzanym do 180° C piekarniku. Zapiekaj przez 15 minut. Serwuj na ciepło.

Krok 3

W obszernej misce połącz razem: ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz przygotowaną śmietanę. Dodaj podarte listki bazylii i zamieszaj.

Krok 4

Mięso i pocięte warzywa przysmaż na nagrzanej patelni grillowej. Kurczaka po usmażeniu pokrój w cienkie paski. Tagliatelle z kurczakiem Knorr wymieszaj ze śmietaną.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Aromatyczna zapiekanka makaronowa to prawdziwa uczta dla podniebienia! Delikatne tagliatelle ugotowane al dente stanowi doskonałą bazę dla soczystego kurczaka i kolorowych warzyw. Sekret tej potrawy tkwi w odpowiednim przygotowaniu mięsa – udka skropione oliwą i przyprawione mieszanką do złotego kurczaka nabierają niepowtarzalnego smaku podczas grillowania.

Dla kogo?

Idealna propozycja dla całej rodziny! Ta pożywna zapiekanka zaspokoi apetyt zarówno dorosłych, jak i dzieci. Połączenie makaronu, mięsa i warzyw sprawia, że danie jest pełnowartościowym posiłkiem, który dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się doskonale na codzienny obiad, ale również jako propozycja na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt zachwyci wszystkich gości. Możesz ją również przygotować wcześniej i odgrzać przed podaniem.

Czy wiesz, że?

Posypanie wierzchu zapiekanki startym serem mozzarella nie tylko wzbogaca smak, ale również tworzy apetyczną, złocistą skórkę i zapobiega wysuszeniu składników podczas pieczenia. Dodatek świeżej bazylii wprowadza aromat, który idealnie komponuje się z kremowym sosem śmietanowym.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z różnymi rodzajami warzyw – sprawdzą się tu zarówno papryka, cukinia, bakłażan, jak i pieczarki. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj odrobinę chili lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zapiekankę podawaj na ciepło, solo lub z dodatkiem świeżych, chrupiących surówek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF