Składniki:

Cebula

1 sztuka

Por

1 sztuka

Pieczarki

400 gramów

Czosnek ząbki

2 sztuki

Żółty ser

250 gramów

Makaron świderki

1 opakowanie

Śmietana 30%

2 łyżki

Wędlina

100 gramów

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Zapiekanka makaronowa z porem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron. Odlej wodę.

Krok 2

Cebulę i pora pokrój w krążki i podduś na oliwie. Wrzuć czosnek w całości.

Krok 3

Wędzonkę pokrój w kosteczkę, grzyby również.

Krok 4

Połącz ze sobą wszystkie składniki i duś przez parę minut.

Krok 5

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wsyp wszystkie składniki.

Krok 6

Połącz śmietanę z żółtym serem, oblej całość.

Zapiekanka makaronowa z porem – domowy comfort food

Zapiekanka makaronowa z porem to klasyczne danie, które łączy w sobie kremową konsystencję, aromatyczne składniki i prostotę przygotowania. Ugotowany al dente makaron stanowi doskonałą bazę dla delikatnych plastrów pora i cebuli, które nabierają słodkawego smaku podczas powolnego duszenia na oliwie. Dodanie całych ząbków czosnku uwalnia subtelny aromat, który przenika całe danie bez dominującej ostrości.

Dla kogo?

Ta zapiekanka to idealna propozycja dla zapracowanych osób, które cenią sobie domowe posiłki. Sprawdzi się również jako pomysł na rodzinny obiad – dzieci uwielbiają kremową konsystencję i delikatny smak sera, a dorośli docenią harmonię smaków. To także świetna opcja dla początkujących kucharzy – przygotowanie jest proste i wybaczające drobne błędy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zapiekanka makaronowa z porem doskonale sprawdzi się jako ciepły obiad w chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. To również świetna propozycja na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad w weekend. Możesz ją przygotować wcześniej i odgrzać tuż przed podaniem.

Czy wiesz o tym?

Por należy do rodziny czosnkowatych i jest bogatym źródłem witaminy C oraz przeciwutleniaczy. W kuchni starożytnego Rzymu był tak ceniony, że cesarz Neron jadł go regularnie, wierząc, że poprawia jakość jego głosu!

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić zapiekankę dodając świeże zioła – tymianek lub rozmaryn. Wędlinę można zastąpić kurczakiem lub pozostawić danie w wersji wegetariańskiej. Dla bardziej wyrazistego smaku, wypróbuj różne rodzaje serów – gruyère lub pleśniowy dodadzą charakteru tej klasycznej zapiekance.

Zostaw komentarz