Składniki:

Cukinia

1 kilogram

Ząbek czosnku

2 sztuki

Bryndza

200 gramów

Fix Spaghetti Carbonara Knorr

1 opakowanie

Śmietana 18 %

100 mililitrów

Jajko

4 sztuki

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Bazylia

1 łyżka

Masło

1 łyżka

easy

łatwe

45 min.

6 os.

Zapiekanka cukiniowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój na cienkie plasterki.

Krok 2

Zmiażdż czosnek z bazylią.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i umieść warstwami składniki: na przemian cukinia i bryndza.

Krok 4

Jajka roztrzep ze śmietaną. Wsyp czosnek z bazylią oraz Fix Knorr. Mieszankę ponownie starannie wymieszaj.

Krok 5

Przelej sos do naczynia żaroodpornego. Umieść zapiekankę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni na 30 minut.

Zapiekanka cukiniowa – klasyka w nowej odsłonie

Zapiekanka cukiniowa to doskonała alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z makaronem czy ziemniakami. Sekret tej potrawy tkwi w harmonijnym połączeniu delikatnej cukinii z wyrazistym smakiem bryndzy – słonego sera owczego, który nadaje całości niepowtarzalnego charakteru.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników lekkich, warzywnych potraw oraz osób poszukujących bezglutenowych alternatyw obiadowych. Zapiekanka cukiniowa zadowoli zarówno wegetarian, jak i tych, którzy cenią sobie proste, domowe smaki z nutą wyrafinowania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako sycący obiad w gronie rodzinnym, lekka kolacja czy też oryginalny dodatek do dań mięsnych. To również świetna propozycja na domowe przyjęcie – elegancka w formie, a jednocześnie prosta w przygotowaniu.

Czy wiesz, że…

Bryndzę możesz zastąpić innym ulubionym serem, a cukinię – bakłażanem. Pamiętaj jednak, by bakłażan przed pieczeniem posolić i odstawić na kilkanaście minut, co pomoże pozbyć się charakterystycznej goryczki. Sos jajeczno-śmietanowy z dodatkiem czosnku i bazylii nadaje zapiekance kremowej konsystencji i aromatu, przywodzącego na myśl włoską kuchnię.

Dla urozmaicenia

Jeśli lubisz zapiekanki z serem, kilka minut przed końcem pieczenia posyp danie startą mozzarellą lub goudą. Uzyskasz dzięki temu apetyczny, złocisty wierzch. Możesz również wzbogacić zapiekankę dodatkiem świeżych ziół – tymianku, oregano czy rozmarynu, które podkreślą śródziemnomorski charakter potrawy.

Zostaw komentarz