Składniki:

Olej

1 łyżeczka

Fix Do potraw chińskich Knorr

1 łyżka

Bakłażan

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Parmezan lub inny twardy ser

25 gramów

Makaron Soba Hosan

1 opakowanie

Lucerna

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Zapiekane roladki z bakłażana z makaronem Soba Hosan

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana dokładnie myjemy i kroimy na długie plasterki. Solimy i zostawiamy na około 10 min. Po tym czasie płuczemy, osuszamy i grillujemy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.

Krok 2

Na patelni podgrzewamy olej, wsypujemy rozdrobnioną mini kostkę czosnek i łyżeczkę fix do dań chińskich, dodajemy makaron, mieszamy. Makaron rozkładamy na bakłażanie, zawijamy.

Krok 3

Roladki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy parmezanem. Pieczemy ok 15 min. Dekorujemy świeżymi listkami lucerny.

Orientalne Roladki z Bakłażana z Makaronem Soba

Delikatne plastry bakłażana otulające aromatyczny makaron soba to prawdziwa uczta dla zmysłów. Te zapiekane roladki łączą w sobie tradycję kuchni azjatyckiej z prostotą przygotowania, tworząc danie, które zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Roladki z bakłażana to doskonała propozycja dla miłośników kuchni fusion oraz osób poszukujących lekkiego, ale sycącego dania. Bakłażan bogaty w błonnik i makaron soba z gryki zadowolą osoby dbające o zdrowe odżywianie. To również świetna opcja dla wegetarian szukających pełnowartościowego posiłku o wyrazistym smaku.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Eleganckie w formie roladki sprawdzą się zarówno jako główne danie rodzinnego obiadu, jak i podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi. Ich orientalny charakter wprowadzi egzotyczną nutę do codziennego menu. Możesz je również przygotować na kolację we dwoje, gdy chcesz zaskoczyć bliską osobę kulinarną finezją.

Czy wiesz, że?

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, jest podstawą wielu dań w kuchni japońskiej. Charakteryzuje się nutą orzechowego smaku i jest bogatym źródłem białka oraz minerałów. W połączeniu z bakłażanem, który w kuchniach Bliskiego Wschodu i Azji jest używany od tysięcy lat, tworzy harmonijne połączenie smaków z różnych stron świata.

Dla urozmaicenia

Roladki możesz wzbogacić dodatkiem świeżych ziół – bazylii, kolendry lub mięty. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do makaronu odrobinę pasty miso lub sosu sojowego. Świeże kiełki lucerny nie tylko pięknie ozdobią danie, ale dodadzą mu chrupkości i świeżości.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF