Składniki:

Świeży pomidor

8 sztuk

Ser biały chudy

320 gramów

Oliwki zielone marynowane

80 gramów

Sos sałatkowy Zioła ogrodowe z trybulą Knorr

2 opakowania

Posiekany koperek

4 łyżki

Kromka chleba żytniego

8 sztuk

Awokado

200 gramów

medium

średnie

25 min.

4 os.

Zapiekane pomidory z białym serem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do twarogu wsyp przyprawę i drobno posiekane oliwki. Wszystko starannie wymieszaj.

Krok 2

Oczyszczone pomidory pozbaw części nasiennych, a następnie wypełnij je nadzieniem serowym.

Krok 3

Przygotowane pomidory zapiekaj w piekarniku wraz z kromkami chleba w temperaturze około 180 °C przez około 15 minut. Danie posyp siekanym koperkiem.

Krok 4

Podawaj pieczywo z pokrojonymi w plasterki awokado.

Zapiekane pomidory z białym serem – prosty przepis na smakowity posiłek

Soczyste pomidory wypełnione kremowym twarogiem z oliwkami, zapieczone do perfekcji i podane z chrupiącymi grzankami oraz awokado – brzmi kusząco, prawda? Ta prosta kompozycja smaków zachwyci każdego, kto szuka szybkiego, a jednocześnie pełnowartościowego posiłku. Delikatnie zapieczone pomidory w połączeniu z aromatycznym nadzieniem tworzą harmonijną całość, która rozpływa się w ustach.

Dla kogo?

Zapiekane pomidory z białym serem to propozycja dla wszystkich – zarówno dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie przygotowanie posiłku, jak i dla tych, którzy poszukują lekkiej, a jednocześnie sycącej kolacji. Nawet osoby bez doświadczenia kulinarnego poradzą sobie z tym przepisem! To także świetna opcja dla wegetarian szukających pełnowartościowego dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Idealne na lekką kolację po intensywnym dniu, gdy potrzebujesz czegoś ciepłego i pożywnego, ale nie chcesz spędzać godzin w kuchni. Sprawdzą się również jako elegancka przystawka podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Podane na kolorowym talerzu będą nie tylko smaczne, ale i efektowne!

Czy wiesz, że?

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a w Europie początkowo uznawano je za trujące! Zanim doceniono ich walory kulinarne, uprawiano je wyłącznie jako rośliny ozdobne. Co ciekawe, choć w kuchni traktujemy pomidora jako warzywo, botanicznie jest on owocem. Dodatkowo, to danie dostarcza aż 95% dziennego zapotrzebowania na mangan – pierwiastek wspierający metabolizm i chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać do nadzienia posiekane zioła – bazylię, tymianek czy oregano. Możesz też wzbogacić smak sera odrobiną czosnku lub posiekaną czerwoną cebulą. Dla bardziej wyrazistego charakteru, posyp zapieczone pomidory prażonymi pestkami słonecznika lub dyni przed podaniem.

Zostaw komentarz