Składniki:

Cebula

Olej

4 łyżki

Pieprz

Pęczek natki pietruszki

Ser żółty

5 dekagramów

Masło

1 łyżka

Małe pomidory

4 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

Główka sałaty

Duże pieczarki

8 sztuk

Białko jajka

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Zapiekane pieczarki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz ogonki pieczarek posiekaj w kostkę.

Krok 2

Ser żółty zetrzyj na tarce o większych oczkach. Pietruszkę natkę opłucz i drobno posiekaj.

Krok 3

Białko jajka ubij na sztywną pianę i wprowadź do podsmażonej cebuli oraz pieczarek. Dodaj natkę pietruszki i ser i jeszcze raz całość podsmaż.

Krok 4

Wypełnij kapelusze pieczarek przygotowaną masą i umieść w nagrzanym piekarniku na 10 minut w temperaturze 225 stopni.

Krok 5

Pomidory podziel na ćwiartki, sałatę podrzyj na drobniejsze części. Ułóż na nich upieczone pieczarki i serwuj.

Krok 6

Podsmaż je na gorącym oleju, przypraw pokruszoną Mini kostką Czosnek Knorr.

Zapiekane pieczarki – aromatyczna przekąska pełna smaku

Zapiekane pieczarki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Soczyste kapelusze pieczarek wypełnione aromatycznym farszem z podsmażonej cebuli, korzonków pieczarek i żółtego sera, doprawione kostką Knorr z czosnkiem. Sekret wyjątkowej puszystości nadzienia tkwi w ubijanym na sztywno białku, które nadaje lekkości całej potrawie. Zapieczone w rozgrzanym piekarniku pieczarki nabierają złocistego koloru i kuszącego aromatu, który rozchodzi się po całej kuchni.

Dla kogo?

Ta prosta przekąska sprawdzi się zarówno dla miłośników wegetariańskich dań, jak i dla tych, którzy szukają lekkiej, ale sycącej propozycji na lunch czy kolację. Dzieci również pokochają te małe, smaczne kąski, które można jeść palcami – to świetny sposób, by przemycić warzywa w ich diecie!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zapiekane pieczarki doskonale sprawdzą się jako elegancka przystawka na przyjęciu, składnik bogatego brunchu lub jako samodzielna przekąska podczas wieczornego spotkania z przyjaciółmi. Możesz je również przygotować na piknik – smakują wyśmienicie nawet na zimno!

Czy wiesz, że…

Pieczarki są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko, błonnik i witaminy z grupy B. Dzięki temu zapiekane pieczarki to nie tylko smaczna, ale i zdrowa propozycja na każdą porę dnia.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z nadzieniem dodając różne zioła – tymianek, rozmaryn czy bazylię. Spróbuj też zastąpić żółty ser pleśniowym lub kozim dla bardziej wyrazistego smaku. Podawaj z różnymi sałatkami lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Zostaw komentarz