Składniki:

Woda

1 szklanka

Pierś z kurczaka

200 gramów

Jajko

1 sztuka

Przyprawa do kurczaka Knorr

1 łyżka

Mleko

1 szklanka

Sos śmietanowo-paprykowy Knorr

1 opakowanie

Mąka

1 szklanka

Ser zółty tarty

1 szklanka

medium

średnie

60 min.

4 os.

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka zamarynować, po kilkunastu minutach pokroić w kostkę i obsmażyć.

Krok 2

Sporządzić naleśniki: Połączyć mleko, mąkę, jajko i wodę, wsypać szczyptę soli. Wlewać po łyżce do zupy na patelnię i smażyć z obu stron przez kilka minut.

Krok 3

Niewielką ilość kurczaka i sera zawijać w naleśniki. Umieszczać w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem z słoika.

Krok 4

Piec około 30 minut w temperaturze 20 stopni.

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem

Delikatne naleśniki wypełnione soczystym kurczakiem i rozpływającym się serem, zapiekane pod warstwą aromatycznego sosu. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wybornym smakiem, idealnie sprawdzając się zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie z bliskimi.

Dla kogo?

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i serem to propozycja dla całej rodziny. Dzieci pokochają ich kremową konsystencję, a dorośli docenią pełnię smaku. To również świetna opcja dla osób, które cenią sobie dania przygotowane z wyprzedzeniem – naleśniki można zawinąć wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To uniwersalne danie sprawdzi się na niedzielny obiad, ale także jako pomysł na wykorzystanie pozostałości z poprzedniego dnia. Zapiekanka naleśnikowa będzie również gwiazdą kolacji z przyjaciółmi czy rodzinnego spotkania – można ją przygotować wcześniej, a zapiec tuż przed podaniem.

Czy wiesz o tym?

Naleśniki mają długą historię w polskiej kuchni, ale ich zapiekana wersja to stosunkowo nowy trend. Sekret udanej zapiekanki tkwi w odpowiednim sosie – możesz użyć gotowego ze słoika lub przygotować domowy sos beszamelowy z dodatkiem ziół.

Dla urozmaicenia

Wypróbuj różne warianty farszu – dodaj pieczarki, szpinak lub suszone pomidory. Możesz też eksperymentować z serami – połączenie żółtego sera z pleśniowym nada daniu wyrafinowanego charakteru. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do marynaty kurczaka świeże zioła i czosnek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF