Składniki:

Kiełbaski z baraniny

4 sztuki

Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr

1 opakowanie

Boczek wędzony

8 plastrów

Ser feta

150 gramów

Świeże oregano

Czarne oliwki

10 sztuk

Majonez Hellmann's Babuni

3 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Zapiekane greckie kiełbaski

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ułóż kiełbaski na pergaminie wyłożonym na blachę.

Krok 2

W miseczce wymieszaj Majonez Babuni Hellmann's z zawartością opakowania Knorr, dodaj listki oregano i połącz.

Krok 3

Kiełbaski posmaruj sosem. Boczek potnij na małe kawałki, oliwki na krążki, a ser pokrusz.

Krok 4

Posiekane składniki umieść na kiełbasach. Włóż blachę do rozgrzanego do 180 °C piekarnika na 15 minut. Serwuj na ciepło.

Zapiekane greckie kiełbaski – śródziemnomorska uczta na Twoim talerzu

Zapiekane greckie kiełbaski to danie, które przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeże Grecji. Soczyste kiełbaski pokryte kremowym sosem na bazie Majonezu Babuni Hellmann’s i aromatycznej mieszanki Knorr, posypane chrupiącym boczkiem, oliwkami i serem, tworzą harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej i osób ceniących proste, ale wyraziste smaki. Sprawdzi się zarówno jako przekąska dla niespodziewanych gości, jak i jako główne danie obiadowe dla całej rodziny. Dzieci również pokochają te soczyste kiełbaski w aromatycznym sosie!

Na jaką okazję?

Zapiekane greckie kiełbaski świetnie sprawdzą się podczas nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, grilla w ogrodzie czy rodzinnego obiadu w weekend. To także doskonały pomysł na ciepłą przekąskę podczas wieczoru filmowego lub meczu piłkarskiego.

Czy wiesz, że?

Oregano, które nadaje charakterystyczny aromat temu daniu, jest jednym z najważniejszych ziół w kuchni greckiej. Grecy nazywają je „rigani” i używają go nie tylko do potraw, ale także jako naturalnego środka leczniczego na problemy trawienne i przeziębienia.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę czerwoną lub pomidorki koktajlowe. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj do sosu odrobinę czosnku lub ostrej papryczki. Kiełbaski możesz również podać z grecką sałatką i pieczywem czosnkowym.

Zostaw komentarz