Składniki:

Dynia hokkaido

400 gramów

Roślinne kawałki a'la kurczak

160 gramów

Napój sojowy

100 mililitrów

Słodka papryka

1 łyżeczka

Wegańska alternatywa serka topionego

80 gramów

Wegańska alternatywa dla tartego sera

150 gramów

Wegańska alternatywa mozzarelli

50 gramów

Gotowe ciasto na pizzę

1 opakowanie

Świeży tymianek kilka gałązek

1 sztuka

Margaryna

2 łyżki

Oliwa

2 łyżki

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

65 min.

4 os.

Zapiekana „pizza” na Halloween

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dynię opłucz, podziel na mniejsze części (bez nasion), polej oliwą, przypraw solą i pieprzem, a następnie upiecz w temperaturze 190 stopni przez 30 minut. Następnie przełóż dynię do głębokiego naczynia i zblenduj na puree. Temperaturę piekarnika podnieś do 200 stopni.

Krok 2

W międzyczasie ciasto na pizzę delikatnie rozwałkuj na duży płat. Wytnij dwa spore trójkąty na oczy, jeden mniejszy trójkąt na nos i półksiężyc na usta. Zrób w cieście otworki widelcem. Z pozostałego ciasta wytnij 14 kwadratów zbliżonej wielkości.

Krok 3

Roślinne kawałki a'la kurczak i mozzarellę podziel na drobniejsze części.

Krok 4

W obszernej misce połącz kawałki roślinnego a'la kurczaka z serkiem topionym, serem tartym i mozzarellą. Dodaj do mieszaniny łyżkę puree z dyni, wszystko razem wymieszaj i przypraw solą, pieprzem oraz papryką.

Krok 5

Serową mieszankę nałóż na kwadraty ciasta i uformuj kulki. Kulki umieść na brzegu okrągłego naczynia do pieczenia. Środek formy posmaruj puree dyniowym i umieść na górze oczy, nos i usta. Wszystkie elementy z ciasta pizzowego posmaruj pędzelkiem napoju sojowego. Całość piecz w 200 stopniach przez około 20 minut, aż będzie zarumienione.

Krok 6

Roztop na patelni margarynę. Gotowe danie wyciągnij z pieca, polej margaryną i obsyp listkami świeżego tymianku.

Halloweenowa Zapiekana „Pizza” z Dynią

Szukasz pomysłu na efektowne danie, które zachwyci Twoich gości podczas Halloween? Nasza zapiekana „pizza” z dynią to prawdziwy hit, który łączy w sobie smak i przerażający wygląd! Kremowe puree dyniowe, rozpływający się ser i chrupiące ciasto tworzą kompozycję, której nikt się nie oprze.

Dla kogo?

Ta zapiekanka to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi, które uwielbiają halloweenowe atrakcje. Przygotowanie „pizzy” może być świetną zabawą dla całej rodziny – dzieci z pewnością pokochają wycinanie „strasznych” elementów z ciasta i formowanie serowych kulek. To również doskonała opcja dla wegetarian, dzięki wykorzystaniu roślinnych zamienników mięsa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Oczywiście na Halloween! Ta efektowna zapiekanka będzie gwiazdą każdego halloweenowego przyjęcia. Jej przerażający wygląd z oczami, nosem i ustami wyciętymi z ciasta sprawi, że goście będą pod wrażeniem Twoich kulinarnych umiejętności. Możesz ją również przygotować na jesienny wieczór filmowy z przyjaciółmi.

Czy wiesz o tym?

Dynia to nie tylko halloweenowy symbol, ale również skarbnica witamin i minerałów. Zawiera dużo beta-karotenu, witaminę C oraz błonnik. Jej kremowa konsystencja po upieczeniu doskonale komponuje się z serami, tworząc aksamitną bazę dla naszej zapiekanki.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami do serowej masy – spróbuj dodać suszone pomidory, oliwki lub ulubione zioła. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, wzbogać danie o szczyptę chili lub wędzonej papryki. Dla bardziej wyrazistego smaku, możesz też zastąpić część sera mozzarella intensywnym serem pleśniowym.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF