Składniki:

Fasolka szparagowa oczyszczona

500 gramów

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Mleko

500 mililitrów

Masło

2 łyżki

Mąka

2 łyżki

Ostry żółty ser (starty)

150 gramów

Cebula posiekana

1 sztuka

Czosnek posiekany, ząbek

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Zapiekana fasolka szparagowa

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sporządź sos beszamelowy: w rondelku roztop masło i zrumień cebulę oraz czosnek, potem wsyp mąkę, wlej mleko i przypraw kostką rosołową. Sos gotuj przez kilka minut, aż do momentu kiedy zgęstnieje.

Krok 2

Fasolkę zanurz na moment we wrzątku i odcedź. Naczynie żaroodporne wysmaruj beszamelem i obsyp częścią sera. Ułóż fasolkę.

Krok 3

Całość polej resztą sosu i obsyp pozostałym serem. Naczynie umieść w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku i piecz przez 25 minut.

Zapiekana Fasolka Szparagowa w Sosie Beszamelowym

Odkryj nowy wymiar smaku fasolki szparagowej! Nasza zapiekanka łączy delikatność warzyw z kremowym sosem beszamelowym i wyrazistym serem. To proste danie, które zachwyca harmonią smaków i aromatów. Aksamitny sos przygotowany z masła, mąki i mleka, wzbogacony cebulą i czosnkiem, otula fasolkę szparagową, tworząc idealną kompozycję. Zapiekana w piekarniku pod złocistą serową skorupką staje się prawdziwym kulinarnym przeżyciem.

Dla kogo?

Zapiekana fasolka szparagowa to doskonała propozycja dla wegetarian oraz miłośników warzyw strączkowych. Przypadnie do gustu osobom ceniącym francuskie inspiracje kulinarne z polskim akcentem. To alternatywa dla tradycyjnej fasolki podsmażanej na maśle z bułką tartą, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Możesz podać to danie jako główny punkt rodzinnego obiadu lub romantycznej kolacji. Sprawdzi się również jako wykwintna przystawka lub dodatek do grillowanych mięs. Zapiekana fasolka szparagowa to uniwersalne danie, które dopasuje się do wielu kulinarnych scenariuszy.

Czy wiesz, że?

Fasolki nie trzeba wcześniej gotować! Wystarczy krótko sparzyć ją we wrzątku i odcedzić. Pod warstwą kremowego sosu beszamelowego i sera fasolka dojdzie w piekarniku do idealnej konsystencji – pozostanie przyjemnie chrupiąca i zachowa swój naturalny smak.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z różnymi rodzajami sera! Wybieraj wyraziste odmiany, które zrównoważą delikatny smak fasolki – świetnie sprawdzi się ementaler, cheddar lub inny intensywny ser żółty. Możesz również dodać ulubione zioła do sosu beszamelowego, by nadać daniu osobisty charakter.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF