Składniki:
Cebula
2 sztuki
Pierś z kurczaka
2 sztuki
Pieprz
Czerwona papryka
1 sztuka
Sól
Cytryna
0.5 sztuki
Sos Tabasco
Ketchup
Puszka fasolki czerwonej
0.5 sztuki
średnie
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso opłucz, wysusz i pokrój w paski. Posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw w zimne miejsce na ok. 1 godziny
Krok 2
Na rozgrzanym tłuszczu usmaż kawałki kurczaka, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i pociętą w kostkę, oczyszczoną z nasion czerwoną paprykę.
Krok 3
Dodaj niewielką ilość wody i duś na niskim ogniu aż odparuje. Połącz z odcedzoną czerwoną fasolą z zalewy.
Krok 4
Ogrzej, dopraw do smaku ketchupem, paroma kroplami tabasco i przyprawami i duś jeszcze przez parę minut.
Potrawka z kurczaka z czerwoną fasolą
Aromatyczna potrawka z kurczaka to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Soczyste kawałki mięsa, połączone z chrupiącą papryką i kremową fasolą, tworzą harmonijne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Delikatnie pikantny sos nadaje potrawie charakteru, a całość przygotujemy w zaledwie kilkadziesiąt minut.
Dla kogo?
Ta potrawka to idealne danie dla osób ceniących proste, ale pełne smaku posiłki. Sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki połączeniu białka z kurczaka i roślinnego białka z fasoli, danie jest pełnowartościowe i sycące. Delikatny smak z nutą pikanterii przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i starszym dzieciom.
Na jaką okazję?
Potrawka z kurczaka świetnie sprawdzi się jako codzienny obiad, ale również jako danie na nieformalne spotkania towarzyskie. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem – następnego dnia smakuje jeszcze lepiej! To również dobry pomysł na szybki posiłek w chłodniejsze dni, gdy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i sycącego.
Czy wiesz o tym?
Czerwona fasola to nie tylko smaczny dodatek, ale również źródło błonnika i białka roślinnego. W połączeniu z kurczakiem tworzy pełnowartościowy posiłek. Dodatek soku z cytryny do marynaty nie tylko nadaje mięsu świeżości, ale również sprawia, że staje się ono bardziej kruche i soczyste.
Dla urozmaicenia
Potrawkę możesz podać z ryżem, kaszą lub pieczywem. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeżą kolendrę lub natkę pietruszki przed podaniem. Jeśli lubisz bardziej pikantne dania, zwiększ ilość tabasco lub dodaj posiekaną papryczkę chili.