Składniki:

Makaron wstążki

150 gramów

Masło klarowane

2 łyżki

Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr

1 sztuka

Sos do pieczeni z cebulką Knorr

1 łyżeczka

Delikat przyprawa w płynie Knorr

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kawałki schabu przepłucz, wysusz. Od strony tłuszczowej brzegi natnij ostrym nożem na głębokość około 1 cm aby nie zawinęły się potem podczas smażenia. Posyp pieprzem ziołowym i skrop płynną przyprawą, odstaw.

Krok 2

Makaron ugotuj al'dente w gotującej wodzie, ale bez dodatku soli - to istotne. Odcedź zostawiając trochę wody z gotowania. Na rozgrzaną patelnię wrzuć masło klarowane, podgrzej je i umieść plastry schabu. Smaż przez 3 - 4 minuty z każdej strony, przenieś na talerz a na patelnię dodaj ugotowany makaron, wsyp bulionetkę pieczeniową i sos w proszku oraz odrobinę wody od makaronu, zamieszaj aby składniki się połączyły - ewentualnie dolej więcej wody tak by makaron był pokryty sosem. Na końcu posyp go dużą ilością szczypiorku.

Krok 3

Umieść porcje makaronu na talerzach, dołóż po kawałku mięsa, całość obsyp kwiatkami szczypiorku. Serwuj z miską sałaty.

Wstążki ze szczypiorkiem i schab z patelni

Delikatne wstążki makaronu w towarzystwie soczystego schabu z patelni to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mięso, odpowiednio nacięte i przyprawione ziołowym pieprzem, zachowuje swoją formę podczas smażenia, a makaron al dente doskonale komponuje się z aromatycznym sosem i świeżym szczypiorkiem.

Dla kogo?

Danie idealne dla całej rodziny – zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i osób poszukujących prostych, ale wyrazistych smaków. Połączenie delikatnego makaronu i soczystego mięsa zadowoli każdego domownika, a przygotowanie nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych.

Na jaką okazję?

To propozycja na codzienny, sycący obiad, ale również na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Elegancko podane wstążki ze schabem i kwiatkami szczypiorku mogą stanowić główne danie podczas rodzinnego spotkania. Dodatek miski świeżej sałaty dopełnia całości, czyniąc posiłek pełnowartościowym.

Czy wiesz, że?

Schab to jeden z najpopularniejszych elementów wieprzowiny w polskiej kuchni. Wybierając mięso, zwróć uwagę na jego różowoczerwony kolor i jednolitą strukturę. Najlepiej kupować go w sprawdzonym sklepie mięsnym. W lodówce zachowa świeżość do 3 dni, a zamrożony nawet przez kilka miesięcy.

Dla urozmaicenia

Makaron tagliatelle możesz zastąpić innym rodzajem wstążek, dostosowując ich grubość do własnych preferencji. Pamiętaj o ugotowaniu go al dente – będzie wtedy idealnie sprężysty. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do sosu odrobinę białego wina lub świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Zostaw komentarz